Понеделник,

КПКОНПИ погна Тома Белев. Как реагира зам.-министърът

От: Агенция Стандарт -
832
КПКОНПИ погна Тома Белев. Как реагира зам.-министърът
A
A
A

КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу Тома Белев, заместник-министър на околната среда и водите. Поводът – постъпил сигнал, според който той е председател на Управителния съвет на Сдружението „Асоциация на парковете в България“, което е несъвместимо за лице, заемащо висша публична длъжност.

Отговорът на Белев не закъсня. Той обясни, че това е третото производство срещу него за последните 12 години за конфликт на интереси. Той е категоричен, че ще окаже пълно съдействие на разследващите органи  и се надява, че „то ще завърши по същия начин както предишните два пъти“. 

Белев уточнява, че е встъпил в длъжност на 4 януари 2022 г. и според закона има срок до 4 март за отстраняване на несъвместимостта.

„Асоциацията на парковете в България проведе общо събрание на 16 януари 2022г. и избра нов управителен съвет, в който не участвам. В същото време независимо, че не се изисква от закона съм подал и заявление и за напускане на организацията като член, което влиза в сила от датата на подаване. Тези обстоятелства съм декларирал пред органа си по назначаване – Министерски съвет на 23 януари 2022“, каза Белев пред bTV.

Той изтъкна още, че от създаването си през 2003г. до момента, Асоциацията на парковете в България не е получила нито една стотинка от бюджета на МОСВ или негови структури, поради което намира за неуместни твърденията за конфликт на интереси.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com