КПКОНПИ погна Тома Белев. Как реагира зам.-министърът

Той е категоричен, че ще окаже пълно съдействие на разследващите органи

КПКОНПИ погна Тома Белев. Как реагира зам.-министърът | StandartNews.com

КПКОНПИ образува производство за конфликт на интереси срещу Тома Белев, заместник-министър на околната среда и водите. Поводът – постъпил сигнал, според който той е председател на Управителния съвет на Сдружението „Асоциация на парковете в България“, което е несъвместимо за лице, заемащо висша публична длъжност.

Отговорът на Белев не закъсня. Той обясни, че това е третото производство срещу него за последните 12 години за конфликт на интереси. Той е категоричен, че ще окаже пълно съдействие на разследващите органи  и се надява, че „то ще завърши по същия начин както предишните два пъти“. 

Белев уточнява, че е встъпил в длъжност на 4 януари 2022 г. и според закона има срок до 4 март за отстраняване на несъвместимостта.

„Асоциацията на парковете в България проведе общо събрание на 16 януари 2022г. и избра нов управителен съвет, в който не участвам. В същото време независимо, че не се изисква от закона съм подал и заявление и за напускане на организацията като член, което влиза в сила от датата на подаване. Тези обстоятелства съм декларирал пред органа си по назначаване – Министерски съвет на 23 януари 2022“, каза Белев пред bTV.

Той изтъкна още, че от създаването си през 2003г. до момента, Асоциацията на парковете в България не е получила нито една стотинка от бюджета на МОСВ или негови структури, поради което намира за неуместни твърденията за конфликт на интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай