Конституционният съд с първо решение за Радев

Допусна за разглеждане по същество на питането на главния прокурор

Конституционният съд с първо решение за Радев | StandartNews.com

 

 

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество питането на главния прокурор Иван Гешев относно президентския имунитет, стана ясно от съобщение на сайта на институцията.

Решението е взето с мнозинство от 9 гласа. Трима от конституционните съдии - Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова, са на особено мнение.

Припомняме, че в края на януари Иван Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Гешев настоя и за отговор каква е разликата между понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“. Той се интересува още и дали и как прокуратурата може да образува досъдебно производство спрямо президента и вицепрезидента.

Повод за отправените въпроси станаха досъдебно производство срещу командира на Военновъздушните сили, по време на което са се появили съмнения за това, че президентът е участвал в осуетяването на антикорупционната комисия спрямо съпругата му Десислава Радев. От държавното обвинение дори разпространиха аудио файлове от телефонни раговори за въпростната проверка, в един от които участва и самият Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай