Четвъртък,

Конституционният съд с първо решение за Радев

От: сс -
327
Конституционният съд с първо решение за Радев
A
A
A

 

 

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество питането на главния прокурор Иван Гешев относно президентския имунитет, стана ясно от съобщение на сайта на институцията.

Решението е взето с мнозинство от 9 гласа. Трима от конституционните съдии - Атанас Семов, Надежда Джелепова и Павлина Панова, са на особено мнение.

Припомняме, че в края на януари Иван Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на разпоредбата от Конституцията, която гласи, че президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции, с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Гешев настоя и за отговор каква е разликата между понятията „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“. Той се интересува още и дали и как прокуратурата може да образува досъдебно производство спрямо президента и вицепрезидента.

Повод за отправените въпроси станаха досъдебно производство срещу командира на Военновъздушните сили, по време на което са се появили съмнения за това, че президентът е участвал в осуетяването на антикорупционната комисия спрямо съпругата му Десислава Радев. От държавното обвинение дори разпространиха аудио файлове от телефонни раговори за въпростната проверка, в един от които участва и самият Румен Радев.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички