Комисията Манолова: Магистралите - на прокурор

5 милиарда са раздадени по правила на пет човека от борда на Автомагистрали, заяви Румен Гечев

Комисията Манолова: Магистралите - на прокурор | StandartNews.com

Как едно дружество с 13 багера, 4 валяка, 3 влекачи, 30 инженери и 3 дрона за две години е възложило близо 5 милиарда за строежа на магистрали? Това беше основният въпрос, сложен на масата на обсъждане по време на третото заседание на комисията по ревизията на управлението на Борисов, чиито председател е Мая Манолова. След близо три часа препирни и взаимни обвинения между депутатите се повдигна завесата за строителството на основната пътната инфраструктура и оттам изскочи смущаващия извод, че процедурите може и да са били законосъобразни, но тяхната целесъобразност е много под въпрос. Да не говорим за моралната страна.

Строителните схеми на ГЕРБ и обвиненията, че така е източван публичния ресурс обаче така и не станаха ясни. Първо, защото управляващите отнеха инициативата на депутатите от антиГЕРБ с хитрия чиновнически номер, че не са успели да им съберат поисканата предварително информация за договори и поръчки. Докато Мая Манолова се възмущаваше, че нито Автомагистрали, нито Министерството са им предоставили навреме документите и настояваше служебното правителство да им наложи административни санкции,  техните ръководители се оправдаха с аргумента, че подчинените им работели дори през почивните дни, но ставало дума за ...1,2 милиона страници. Това било непосилно да се събере за две седмици.

Комисията

Без да имат никакви данни, хората на Манолова се оказаха в капана не да задават конкретни въпроси, а да слушат отчетите на властта. Армията от висши чиновници в залата бе внушителна - министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, цялото ръководство на АПИ и „Автомагистрали“ начело с шефовете им Георги Терзийски и Стоян Беличев, а дългогодишният министър и заместник-министър Николай Нанков, сега в ролята на депутат, както и остриетата  от парламентарната група на ГЕРБ отбиваха всеки опит на любопитните депутати да влязат в детайли за отделните поръчки.

Нормално ли е държавно дружество, реално да строи стотици километри от магистралите, нормално ли е това дружество, което няма нито техника, нито достатъчно хора, да сключва договори с определени фирми не по закона за обществените поръчки, а използвайки процедурата in-house, попита Манолова. Така цялата дейност се е извършвала от фирми, който са опрелеляни по правилата на Управителния съвет на дружеството, заяви Манолова.

Искахме да получим информация, да се запознаем и тогава да задаваме въпроси. Договорите ни трябваха, защото има опасения, че фирмите правят 100 процента печалба, важно е да се знае дали имаме истинска конкуренция или монопол, дали имаме ефикасно разходване на публичните средства и дали това държавно дружество не е буфер, през който преминават парите на българските данъкоплатци, каза още Манолова.

Комисията Манолова ще изслушва Петя Аврамова - Информационна агенция ПИК

На свой ред министър Аврамова влезе в ролята на назидателна учителка и започна да обяснява какво означава in-house и как при нея подизпълнителя няма, защото  се извършват услуги, а не дейности- само се пренаема техника и хора. Значи като се построи основата на къща, това не е дейност, а услуга, попита Янчев. Няма подизпълнители, десетки пъти увери Аврамова. С колко фирми работите, попита Манолова. С над 400, отговори министърът. Там някъде се намеси и дипутатът Янчев, за да я контрира, че 380 от тях са свързани с хартии и химикалки за проектантите, но списъкът на фирмите така и не успя да стигне до депутатите. 

Още по-голяма каша се оказа и с правилата по програмата за укрепването на свлачищата. По нея са заделени 474 милиона лева, а едва един обект е завършен, по 6 има издадени документи за строеж, а за още 3 те ще бъдат внесени до месец. Останалите 64 обекти са на някакъв първоначален етап с извършени определени дейности.

В същото време вече са изплатени авансово 218 милиона лева за фирмите, а Манолова лесно пресметна, че това прави около 35% от стойността. Точно когато трябваше да стане ясно защо са били раздадени предварително тези пари и на кого, Божанков от БСП реши да си прави предизборна реклама като се фокусира върху срутеното свлачище на пътя до Рилския манастри, което бе открито от Борисов по Коледа, но 10 дни по-късно отново се срути.  На ГЕРБ му се наложи да признае, че премиерът е откривал обект само с акт 15, сиреч не е бил напълно завършен. Както и нелицеприятния факт, че не 20 процента, а цели 87 на сто от работата е била извършвана не от Автомагистрали, а от избраните фирми. Но малко по-късно АПИ си отдъхна, когато разбра, че не процедурата ще бъде атакувана, а Божанков си има лична вендета с фирмата- изпълнител, която се оказа от горнооряховския му избирателен район.    

 

Как вървят скандалите в комисията на Мая Манолова по часове (на живо) -  24chasa.bg

И все пак, защо толкова много пари авансово е раздавала държавата, попита Манолова. Тук шефът на Автомагистрали  малко се престара с отговора.

Желязото се е вдигнало с 100 процента, работната заплата и горивата – с 25 процента, ако не бяхме платили авансово, сега щяхме да се бръкнем с още 1 милиард лева, заяви Беличев.  След това заяви, че основният критерий бил фактора време. А накрая каза, че процедурите на дружеството били на 95 процента като тези по ЗОП. Нанков се усети, че подчинения му може да направи още фалове и взе думата дори ядосан, че е стоял цял час с изключен микрофон.

Обясни на опонентите си, че са се събрали в парламента, а не в училище. След това опонира на критиките, че се използва in-house, защото така се правело в Швеция, о също и при тунелите в Австрия и Швейцария. С една малка подробност, там става дума само за поддръжка, не за строителство, контрира Иво Мирчев. Това си е европейска методика, отсече Нанков. Нека да видим доклада на Сметната палата, пък тогава да говорим, отговори Мирчев, а колежката му припомни на зам. министъра, че когато говори за европейски право, трябва и да прилага европейски практики според директивите.

 Парламентът изслушва Николай Нанков за напредъка по приоритетните пътни  проекти

Ако искате пратете документите и до прокуратурата, и до Арменския поп, раздразни се Нанков. И пак заяви, че тази практика се прилага само за ограничени процедури – предимно за АМ Хемус. А търговете за АМ Струма, пътят до Русе и много други били по Закона за обществените поръчки.

Да не се окаже, че след всичко това, че България неправилно е разбрала директивата по отношение на in-house, попита лековерно депутат от БСП. Наложи се колегата му от ДБ да го скастри, като му припомни, че ако публично се говори за нерегламентирана държавна помощ и то в парламента, ще предизвикаме проверка от европейските партньори.

От всичко това, което чухме, стана ясно, че строителството на магистралите се осъществява по ръба на закона. 4,7 милиарда лева сте прехвърлили на държавната фирма Автомагистрали, за да  решават там някакви си трима- петима човека от Управителния съвет по правила, които вие сте си измислили. Става дума за 5 процента от БВП, които са били предоставяни на фирмите, които вие сте си ги подбрали, обобщи дискусията Румен Гечев. Всичко е в рамките на закона, имаме проверки от АДФК, контрира Нанков.

Коя АДФК, която проспа 800 милиона в хазарта, светкавично му отговори Гечев и настоя да се смени целия борд и на АПИ, и на Автомагистрали.

Корупцията е заложена в закона, добави Манолова. 180 милиона са платени за свлачища без дори да има възложено проектиране, 87 на сто от дейностите са превъзлагани. Давате аванс на фирми, които не са готови, нямат капацитет. Това е порочна практика,  крещящ пример за източване на държавни средства, тепърва ще излизат нещата за дефектните магистрали, заключи Манолова

По каква методика се изчислява кой да спечели поръчката, попитаха депутатите от ДБ. Те заявиха, че са искали отговор от МРРБ по Закона за публичност на информацията, но не са получили нито ред. Упрекнаха Автомагистрали, че авансовите суми са раздадени без правно основание. Оказа се, че през 2019 и 2020 г. е бил направен анекс към фирмите, който осигурява предварителното плащане, но процедурата не предполага допълнителните споразумения да се качват на сайта на агенцията.

Караници и викове белязаха обстановката във Временната комисия по ревизия  на кабинета

Малко след това Иво Мирчев взриви ГЕРБ с въпроса към шефа на Автомагистрали какво общо има с печално известната с желанието да купи ЧЕЗ Гинка Върбакова. Докато Беличев се оправдаваше, че са само съученици с мъжа й и отдавна не са се виждали, Мирчев заговори за схеми и кражби. На помощ към уморените ГЕРБ- депутати и министри се притече със свежа сила видинчанката Росица Кирова, която на практика сложи край на дебатите за магистралите. Около 10 минути тя крещя в микрофона с въпроса – кой е крадец, кажи Мирчев, кажи! А питането на Мирчев за общ имот, увисна в караницата.  

Ивайло Мирчев: Борисов и кафявите медии пуснаха нова опорка ᐉ Новини от  Fakti.bg - България | ФАКТИ.БГ

Накрая Аврамова поиска да си ходят, защото „отговорихме изчерпателно на всички въпроси“, Манолова обяви, че цялата информация ще се предостави на служебния министър, за да извърши проверки и да поиска обяснение за непредоставена на депутати информация. Папките ще се занесат и в прокуратурата със стенограма от заседанието.

Вашата нетърпеливост да си тръгнете,  ще бъде възнаградена съвсем скоро, обеща на изпроводяк депутат от ДБ, докато чиновниците се изнасяха от залата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай