Когато българският ястреб стрелне поглед...

Иван Гешев започна разплитането на най-грижливо пазеното кълбо от интереси - приватизацията

Когато българският ястреб стрелне поглед... | StandartNews.com
  • Иван Гешев започна разплитането на най-грижливо пазеното кълбо от интереси - приватизацията

Три неща направиха впечатление на Трети март.

1. Младите хора загърбиха и лицемерието на жълтите павета, и страха от коронавируса. Въпреки забраните развяха знамена на Шипка.

2. След поруганата памет на Левски президентът не се посвени да си качи агитка на Паметника на свободата, която да дюдюка по Караянчева. И пак захапа властта и раздели нацията.

3. Главният прокурор. Обвинител № 1 първо честити националния празник на българите по уникален начин - с песен за България и за  родоначалника на Гешевия род поп Партений, който е вдигнал родолюбците от Пазарджишкия и Разложкия край, за да участват в Априлското въстание. След това Гешев изчака да мине политически украсената официална церемония по приемането на строя и вдигането на флага, и отиде сам пред Паметника на незнайния войн в София, за да се поклони пред паметта на геройски загиналите за Отечеството. Като хилядите българи.

Защо Гешев така ярко се разграничи от властта? Не съм част от елита и номенклатурата, а от обикновените българи, каза ден по-късно в интервю за БНР обвинител № 1. Той подчерта, че определението "тримата големи", в което разни анализатори вече го включват заедно с премиера и президента, не го ласкае,

защото не е политик

И няма да става такъв. А на въпроса как ще коментира факта, че го наричат "американски ястреб" ясно заяви: Аз съм български ястреб, интересуват ме само българските национални интереси.

Бг ястребът отчетливо се дистанцира от политиците, за да покаже, че рано или късно може да стрелне поглед към всеки от тях. Ако е сгафил, разбира се. Дори към премиера Борисов. От него ще бъдат снети обяснения за т. нар. казус "къщата в Барселона" като е възможно "да бъде търсена и банкова информация".

"Това, че си от ВМРО, на ГЕРБ или на "Да, България", не означава имунитет", каза Гешев. И разкри: "В момента няма кой да ми се обади, вярвайте! По едно време ми изпращаха есемеси, но сега спряха".

За около 80 дни, откакто положи клетва, Гешев се превърна от най-търсения в най-избягвания човек в държавата. Държавници, бизнесмени, политици се кръстят каскетът му да не се обърне към тях. Защото само с едно свое действие, Гешев показа, че прошка за пристъпилите закона няма да има. Той дръпна нишката и започна да разплита най-грижливо пазеното кълбо от интереси през последните 30 години - приватизацията.

До дни се чака "първата порция" наново проверени студени досиета - за 100-те приватизирани предприятия, които са били с най-големите активи. Независимо от продажната им цена. Сред тях са "Кремиковци", "Бобов дол", "Балкан", "Полимери" и др. ДАНС е изискала информация от всички ведомства, имащи отношение към приватизацията от министерствата на икономиката и на финансите, през агенцията за следприватизационен контрол, до правораздавателните органи. Втората част на проверката е да се види кой не си е свършил работата, каза Гешев. И поясни, че за разлика от предните два опита да се провери приватизационния процес, сега ще се види правени ли са проверки на сделките, изготвяни ли са обвинителни актове, влизали ли са в съда. Ще установим дали има нарушения от страна на колеги,

стресна и собствената си гилдия обвинител № 1

"Приватизацията в голямата си част беше криминален процес. От този криминален процес получиха активи и пари много широк кръг от български граждани, които сега имат интерес да се запазят нещата каквито са до момента", направи анализа си Гешев. И заяви: "Надеждата ми е, че при обективен анализ на целия приватизационен процес ще направим всичко възможно да възстановим това чувство за справедливост в много по-голям обем, отколкото е в момента".

Действията на прокурор № 1 вече извадиха и първите свидетели. Хора от миналото проговориха. Премиерът Иван Костов ни забрани да работим по приватизацията, разкри бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев. Началникът му - тогавашният министър на вътрешните работи Богомил Бонев го извикал в кабинета си и му казал: „Премиерът забрани да се работи по случаите на приватизация”. Въпреки това Радев и хората му разследвали 26 сделки и ги включили в доклад, който по онова време така и не видя бял свят, защото Командира размаха друг документ - на верния си ген. Атанас Атанасов, тогава директор на НСС, днес шеф на партията му "Демократична България". Въз основа на този доклад Командира уволни 10 министри. Документът бе за политическа разправа, призна ген. Радев и каза, че Атанасов има грях към хората, които са си отишли заради него и към децата им, които още носят петното на срама.

Радев обаче разкри, че в доклада на НСБОП преди 20 години са били обвиняемите днес емблематични бизнесмени на прехода Миню Стайков и Ветко Арабаджиев. По онова време имахме разработки за контрабандата на захар и спирт. В тях са днешните герои, които топлят арестите – Ветко Арабаджиев по линия на захарта, Миню Стайков – на спирта, каза Радев и допълни, че

парите отивали при хора с отговорност

Не спомена имена. Но изрази увереност, че с главен прокурор Иван Гешев нещата този път ще бъдат разплетени докрай.

За тъмната страна на приватизацията заговори и друг свидетел на всички процеси по време на прехода - основателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. В огромната си част приватизационните сделки са бандитски. И тази истина трябва да се покаже на хората, каза той. И разкри, че стотици пъти е сигнализирал прокуратурата по онова време за корупция. Първите сигнали е подавал още на Иван Татарчев. Последният бил до Борис Велчев заради „Кремиковци”. „Лупи /б.р. Александър Томов, по прякор Лупи/ беше там директор, чудо – „Кремиковци” затъва, не се дават заплати, хората беснеят”, каза д-р Тренчев. И допълни: „Сашо Томов е прекрасен човек, той не е за затвора, той е за мазето на затвора обаче има прекрасен адвокат”.

Че героите на прехода ще извадят и сега прекрасни адвокати, е сто процента ясно. Голямата въпросителна е, ще намерят ли смелост политиците да променят давностният срок, за да има възмездие по сделките, за които прокуратурата докаже, че наистина са в графата бандитска приватизация. Прокуратурата ще си свърши работата по действащия закон, но и политиците трябва да свършат своята. Надявам се да направят всичко възможно, за да отвържат ръцете на прокуратурата да направи пълни, цялостни и компетентни разследвания, които да дадат на българските граждани справедливост, категоричен бе прокурор № 1. Защото смисълът на всичко това, което се прави е именно възстановяване на изгубената в прехода справедливост. Когато истината излезе наяве, дори депутатите да не променят конституцията и законът да не въздаде присъда, обществената може да се окаже по-тежка. И да прати виновните там където им е мястото - на бунището на историята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай