Кметът на Несебър се кълне с белезници и агитка

Димитров трябва да посочи заместник, след клетвата си се връща в ареста

Кметът на Несебър се кълне с белезници и агитка | StandartNews.com

С белезници и агитки полага клетва кметът на Несебър Николай Димитров. Той и двама общински съветници бяха заведени под конвой на тържествената общинска сесия в града.

Тримата бяха задържани дни преди първия тур на изборите с обвинения за купуване на гласове.

Охрана, тълпа граждани и журналисти чакаха Димитров пред входа на общината. Конвоираният градоначалник едвам си проби път през множеството. Пред кметството имаше група, митингуваща в негова подкрепа. Организатори са Инициативният комитет, издигнал кандидатурата на Николай Димитров за кмет.

След като положи клетва, Димитров може да упълномощи свой заместник, защото след тържествената церемония ще бъде върнат отново в ареста в София.

Адвокатът на Николай Димитров - Ина Лулчева, написа писмо до Специализираната прокуратура, в което поиска да бъде променена мярката му за неотклонение, за да може той да встъпи в длъжност. Тя напомни, че става дума за демократичен избор на гражданите и ако той не може да поеме функциите си, то това би било подменен вот. Във второ писмо до Спецпрокуратурата Лулчева поиска незабавно той да бъде освободен от ареста, а постановлението за привличането му като обвиняем за купуване на гласове да бъде отменено като издадено от некомпетентен орган. Според адвокат Лулчева специализираните прокуратура и съд не са компетентни да се занимават с дела за купувана на гласове, респективно с делата срещу политическите права на гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай