Какво пише в отчета на главния прокурор

122 дела за организирана престъпност от началото на годината

Какво пише в отчета на главния прокурор | StandartNews.com

 

Прокурорите у нас са наблюдавали 701 дела за организирана престъпност, като новообразуваните досъдебни производства са 122. По това престъпление на съд са предадени общо 372 лица, а с влязъл в сила съдебен акт са осъдени 92-ма, а 12 са оправдани. Това сочат данните от Доклада за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, който се внася в Народното събрание, съобщава Монитор.

Голям е броят на наблюдаваните досъдебни производства за незаконен трафик на наркотици. За 8-месечния период те са 9317, като над 50% от тях са новообразувани. 2481 лица са изправени пред Темида за този вид престъпно деяние. Осъдени и санкционирани за наркотрафик са 2139 човека, а 18 са оправдани.

Информацията, предоставена от главния прокурор Иван Гешев относно корупцията, показва, че от началото на годината до края на август са новообразувани 525 досъдебни производства от общи 2282 водени. На съд са предадени 283 лица, а осъдени и санкционирани са 156. По членовете от Наказателния кодекс, свързани с корупцията, са оправдани 22-ма.

В доклада са посочени и някои знакови разследвания като това за топлоелектрическите централи „Бобов дол“, „Брикел“, „Сливен“ и „Перник“. Предмет на проверката са издадените разрешителни за изгаряне на отпадъци от централите и техните действия по обезвреждане и оползотворяване на тези отпадъци.

Представени са данни и относно проверката на законността на строежа „Алепу Вилидж“ в Созопол. В доклада е посочено, че всички материали по случая са анализирани от Върховната административна прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжната прокуратура в Бургас. Оттам е взето решение за депозиране на протест до Административния съд в морския град с искане да се обяви за незаконосъобразно или нищожно разрешението за строеж на „Алепу Вилидж“.

Посочени са и проверките с цел установяване на това колко от антиките, намерени в личната колекция на бизнесмена Васил Божков, са регистрирани по надлежния ред.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай