Петък,

МС не може да обявява извънредна епидемична обстановка

От: Рачо Рачев, сн. БГНЕС -
165
МС не може да обявява извънредна епидемична обстановка
A
A
A

Правителството е без правомощия по Конституция да обявява извънредна епидемична обстановка. Това подчерта пред БНР проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, по повод обсъжданата в последните дни идея Министерският съвет като орган, а не само министърът на здравеопазването да декларира въпросното положение.

„Когато въведете карантина, засягате правото на образование, на труд и това да става с решение на Министерски съвет, при положение че Конституцията постановява, че ограничаване на основните конституционни права може да стане само със закон за определено време и то при извънредно положение... Въвеждането на извънредно положение - по предложение на Министерския съвет, но актът е в Народното събрание“, категоричен бе Киров.

„Когато става въпрос за извънредна епидемиологична обстановка, мерките трябва да бъдат предвидени в Закона за здравето, но това не променя същността на извънредността на ситуацията“, обясни юристът.

Той посочи, че в текста на законопроекта повече от 80% от текстовете засягат преодоляване на последиците от епидемията от коронавируса.

„Нормално беше да се предвидят тези здравни мерки в Закона за здравето и да се приеме специален закон, който да уреди всички мерки, които държавата и обществото предприемат, за да бъдат преодолени последиците от заразата... Сега се предлага едно реанимиране на закона за извънредното положение и му даваме по-дълъг живот“, посочи Пламен Киров.

По думите на проф. Киров, ако президентът наложи вето, ще се образува вакуум, но мнозинството в парламента ще преодолее ветото.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички