Изненада! Ето къде иска да работи Гешев

Дали ще му бъде отказано

Изненада! Ето къде иска да работи Гешев | StandartNews.com

Ново развитие около драмата с отстраняването на Иван Гешев.

Вече бившият главен прокурор е подал заявление да бъде назначен на работа като прокурор във Върховната касационна прокуратура.

Това събощи в “Още от деня” по БНТ Калина Чапкънова, член на ВСС от прокурорската колегия. Тя коментира, че принципно е възможно това да бъде отказано на Гешев. Чапкънова даде пример, че е имало отказ за назначаване на магистрат на основание на становище на Етичната комисия към съвета.

Тя допълни, че може да има и формални пречки да се разгледа искането на главния прокурор.

Калина Чапкънова коментира също, че не би нарекла Борислав Сарафов най-подходящия да поеме задълженията на главен прокурор. Тя обясни, че ВСС е подходил на принципа на старшинството. По този формален признак Сарафов е най-старши сред останалите заместници на Гешев, защото заема поста най-дълго.

Представителката на прокурорската колегия каза също, че по закон ВСС трябва да започне в 7-дневен срок процедура за назначаване на нов главен прокурор след издаването на президентския указ. По нейна оценка, изборът на нов титулярен главен прокурор може да отнеме 4-5 месеца.

Чапкънова е един от прокурорите, внесли искането за освобождаване на Иван Гешев. Тя беше категорична, че върху нея лично не е оказван никакъв политически натиск за това действие. Не съм получавала обаждания от нито един политик, заяви тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай