Иванчева получи само 8 години затвор

Специализираният апелативен съд даде 8 години затвор на бившия кмет на район "Младост"

Иванчева получи само 8 години затвор | StandartNews.com

Апелативният спецсъд намали драстично присъдите на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров. На първа инстанция те бяха осъдени за искане на подкуп на - съответно -  20,15 и 12 години затвор.

Апелативният специализиран съд ги призна за виновни и за получен подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин, но годините лишаване от свобода вече са 8 за Иванчева, 7 за Петрова и 6 за Дюлгеров.

Съдебният състав отмени изцяло присъдата на първата инстанция, заради многото корекции, които е трябвало да направи по нея и защото не смята, че определените наказания са били справедливи.

Спецапелативните съдии не откриха данни по време на преговорите около подкупа, поискан от Ваклин, подсъдимите да са настоявали той да бъде удвоен, както твърдеше прокуратурата. И макар и поисканите 250 хиляди евро, намалели финално до 187 хиляди евро, за да бъде придвижено строителното разрешение на Александър Ваклин, да  попадат в рамките на описаните в закона "особено големи размери", случаят не е "особено тежък случай", защото Иванчева, Петрова и Дюлгеров не са лица с "изключително висока степен на обществена опасност":

"А в конкретния случай виждате, че налице са особено големите размери, но дейците не са с такава висока степен на обществена опасност и след като падне едната част от изречението, пада цялото изречение така да го кажа", беше прочитът на решението на съда да намали наказанията на тримата на прокурор Тихомир Стоев. В заключителната си пледоария той искаше наказания над постановените от първоинстанционния наказателен съд.

Авдокатът на Десислава Иванчева - Николай Хаджигенов коментира, че веднага започва да пише протеста пред Върховия касационен съд, а самата тя коментира по-леките присъди така:

"Ние сме абсолютно невинни. Как можете да си помислите, че съм доволна от нещо, което не съм извършила. Това е абсурд, това е пародия, това е беззаконие. Ние продължаваме напред и въобще няма да се дадем, в смисъл истината е абсолютно в наша полза, просто е абсурд да позволим това нещо".

До приключването на делото във ВКС Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров остават под домашен арест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай