Истина ли е? Ето кой сменя Гешев

Дали ще мине този опит за отстраняването му

Истина ли е? Ето кой сменя Гешев | StandartNews.com

Настоящият служебен правосъден министър, бивша дясна ръка на Корнелия Нинова и неин яростен опонент в момента Крум Зарков, е най-вероятният наследник на настоящия главен прокурор Иван Гешев, пише седмичникът "Филтър".

Според изданието Зарков е най-важният политик в момента в България, а ролята му ще става все по-значима. Той е един от най-разпознаваемите министри в поредния служебен кабинет на Радев, който упорито лансира проекта си за съдебна реформа, в който да бъде заложен механизъм за контрол на главния прокурор.

Въпреки че неговите предложения не бяха приети от предишния парламент, по всичко личи, че ще минат през следващия, а с промяната най-накрая ще бъде намерен начин за смяната на сегашния главен прокурор Иван Гешев.

Доказателство, че сценарият ще се разиграе точно по този начин, е интервюто, което Бойко Борисов даде в края на миналата седмица за bTV. В него лидерът на ГЕРБ заяви категорично, че партията ще одобри проекта за съдебна реформа на Зарков, дори някои текстове да са в разрез с конституцията.

Изказването породи гнева на самия Гешев, но е доказателство, че контролът над главния прокурор е поставен като незаобиколимо условие от международните ни партньори не само за получаване на средства по Плана за възстановяване, но и за бъдещето на страната във всички сфери.

При евентуално приемане на пормените, предложени от Зарков, шансът Иван Гешев да бъде отстранен, става реален, а логиката сочи мястото му да бъде заето от човека, положил най-много усилия това да се случи, пише "Филтър"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай