Искат постоянен арест за Мейзер

Искат постоянен арест за Мейзер | StandartNews.com

Прокуратурата във Варна е задържала за 72 часа уличената в убийството на културиста Николай Димов негова съпруга Анита Майзер. Утре ще бъде поискано и постоянното й задържане. Това обяви в ефира на bTV говорителят на варненската прокуратура Радослав Лазаров. Няма данни за съучастие в извършеното престъпление.

"Обвинението, което сме повдигнали, е за единично участие, липсват доказателства за съучастническа дейност. В резултат на съвкупната преценка на доказателствата по делото е взето решение обвиняемата да бъде задържана до 72 часа, като в рамките на утрешния ден ще внесем искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража", обясни той. 

Наказанието, предвидено за престъплението, в което миската е обвинена, е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

По думите му, ако тя признае вината си и търси съкратено съдебно следствие, може да се търси наказание при смекчаващи вината обстоятелства. Всичко това зависи обаче от поведението, което Мейзер и нейната защита ще изберат в рамките на едно съдебно следствие.

На въпроса дали Мейзер и съпругът й са били под влияние на забранени вещества или алкохол, говорителят на прокуратурата заяви, че са взети проби, които предстои да бъдат изследвани. "Очаква се обаче резултатите да се забавят, заради пенсионирането на химика в Университетската болница във Варна", обясни Радослав Лазаров.

И допълни: "В резултат на пенсионирането на химика в университетската болница във Варна от няколко дни във Варна вече не могат да бъдат правени съдебно-химически експертизи на биологичен материал. Част от експертизите, необходими за изясняване на фактите по това дело, ще бъдат назначени в друг град, по всяка вероятност в София, което означава, че това предполага допълнителен значителен разход и ресурс във време, специален конвой. Нещо, което може много лесно да бъде спестено, ако химическата лаборатория в Университетската болница във Варна бъде възстановена с назначаването на друг химик".

Радослав Лазаров категорично опроверга слуховете, че Николай Димов е бил заклан. Той отказа да коментира дали е жертвата е била връзвана, дали става въпрос за престъпление от страст, както и дали причината за смъртта е задушаване.

"Начинът, по който е извършено убийството, може да бъде коментиран едва след като разследването приключи", допълни говорителят на прокуратурата.

"Причините са обект на изследване на съдебно-медицинска експертиза и тя не е готова с оглед на ранния етап от разследването", заяви Радослав Лазаров.

"Убийство по непредпазливост означава, че е налице сложна форма на вина - умисъл по отношение на по-лекия съставомерен резултат – причиняване на телесна повреда и непредпазливост по отношение на настъпилия фатален резултат – смъртта", обясни говорителят на прокуратурата.

Той допълни, че информацията за смърт по непредпазливост по време на сексуален акт не е излизала от официалните източници на разследването.

„Мотивите за извършване на престъплението и причините и условията, при които то се е случило ще бъдат изяснени в края на досъдебното производство и едва тогава можем да твърдим една или друга хипотеза за начина, по който е било осъществено това деяние".

Анита Мейзар сама е подала сигнала за смъртта, а на въпроса защо се е забавила, говорителят каза, че тя има своето обяснение за случилото се. Лазаров отказа да коментира подробности, и обясни, че реакцията на хората и техните постъпки в състояние на стрес са различни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай