Гриша Ганчев на съд с 3 обвинения

Захарната афера стигна до Темида след 30 месеца разследване

Гриша Ганчев на съд с 3 обвинения | StandartNews.com

Заедно с бизнесмена за ДДС измами ще отговарят синът му и още 7 души

Бизнесменът и собственик на футболния клуб "Литекс" Гриша Ганчев ще бъде изправен пред Специализирания наказателен съд по три обвинения. Това стана ясно от съобщение на спецпрокуратурата във вторник.

Според внесения в края на миналата година обвинителен акт по мегаделото "Захарна афера" бившият борец ще отговаря, че е ръководел 10-членна престъпна група, че е склонявал сина си Данаил Ганчев и други двама изпълнителни директори на фирмата му "Литекс Комерс" да укриват данъци, както и за заплаха с убийство срещу бившия данъчен шеф Красимир Стефанов.

Изправянето пред съда на ловешкия бизнесмен става на третата година след началото на разследването за източване на хиляди левове ДДС чрез сделки със захар. Въпросното дело започна в началото на май 2012 г., когато антимафиоти и данъчни нахлуха в офисите на "Литекс Комерс".

На 8 октомври Ганчев и още шестима, обвинени в данъчни престъпления, са поискали делото да бъде вкарано в съда или прекратено, тъй като разследването тече повече от две години. С последните изменения на Наказателно-процесуалния кодекс обвиняемите имат право на това. На 30 декември, последният работен ден за миналата година, Специализираната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу десетима участници в организирана престъпна група, създадена за извършване на данъчни престъпления в особено големи размери. Като неин ръководител е посочен Гриша Ганчев. Във връзка с нея са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления срещу сина му - Данаил Ганчев, другите двама изпълнителни директори на "Литекс Комерс" Милко Димитров и Емилия Станоева, бившия им колега и член на надзорния съвет на дружеството Камелия Мирчева, Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева. Последният подсъдим е Тодор Симеонов, който ще отговаря само като член на бандата.
Според прокуратурата в престъпната схема за извършване на данъчни престъпления Гриша Ганчев е действал като подбудител, Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров като извършители, а останалите като помагачи.
Обвинителният акт е от 200 страници. Той касае дейността на групата от 1 януари 2012 г. до 15 май 2012 година.
Второто обвинение срещу Гриша Ганчев е за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да не платят данъчни задължения на "Литекс Комерс" АД в размер на 711 580,56 лева, като не издадат фактури и скрият данни в подадени пред НАП София справки-декларации.

Третото обвинение е за закана за убийство над бившия шеф на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, която Ганчев не е отправил директно, а пред свидетел по делото.

Според огласените досега разкрития на прокуратурата основна роля в схемата за източване на ДДС играят дружествата "Симек", "Симек трейд" и "Офлайн филм", които продавали захар от заводите на "Литекс комерс" в Бургас и Девня на реални купувачи. Милко Талев бил посредникът, който осигурявал транспорта на стоката от заводите до купувача. Количествата не се фактурирали, но им се издавали всички необходими документи, за да няма проблеми при превоза. После се унищожавали. След като купувачите превеждали парите по сметка на "Симек", Талев лично отивал да изтегли парите или пращал племенника си. После сумите били занасяни кеш на някого от директорите. По този начин се извършвали между 10 и 12 доставки месечно, от които се фактурирали едва по 1-2.

В хода на разследването част от материалите по делото бяха отделени в ново досъдебно производство, работата по което продължава, уточняват от спецпрокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай