Главният прокурор на посещение в Пещера (СНИМКИ)

Той изрази увереност, че до края на годината ще има драстичен спад в битовата престъпност

Главният прокурор на посещение в Пещера (СНИМКИ) | StandartNews.com

Гл. прокурор Иван Гешев посети днес гр. Пещера и селата Капитан Димитриево и Радилово, където се проведе специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност под надзора на прокуратурата.

На място бяха и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов, районният прокурор на гр. Пещера Даниела Петърнейчева и директорът на ОД на МВР – Пазарджик Ивайло Тишев. Днес такива операции на територията на страната се провеждат в 24 населени места, а за седмицата са планирани 114 за цялата страна.

Главният прокурор изрази увереност, че до края на годината ще има драстичен спад на битовата престъпност: „Действаме съвместно с МВР, като целта ни е да покажем, че имаме желание да защитим хората и да им помогнем“.

Иван Гешев коментира, че в прокуратурата е постъпил докладът от ДАНС за първите 14 големи приватизационни сделки на прехода. Прокурори от ВКП започват да извършват проверка по две линии. Първата е наказателно-правен анализ, а именно – дали има данни за извършени престъпления, изтекли ли са давностните срокове, за осъдени или  оправдани лица. Втората е гражданско - съдебен надзор. „Трябва да е ясно, че за нищожните сделки няма давност“, припомни главният прокурор.

По думите му в „един друг период, при един друг главен прокурор, тогавашното правителство е отнело възможността на прокуратурата да ги атакува в съда, което бе направено съзнателно и с политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано. Сега прокуратурата може да извърши анализ и да сигнализира съответните министерства, които да предприемат действия в българския съд за обявяване на сделките за нищожни“, подчерта г-н Гешев.

До две седмици резултатите от анализа ще бъдат обявени от ВКП.  Иван Гешев напомни, че общият брой на проверяваните приватизационни сделки е 7000. Според него значителна част от тях са били „голяма кражба, като единици са станали милионери на гърба на българските граждани, които очакват справедливост“.

„Тази страница от един несправедлив криминален преход трябва да бъде затворена“, категоричен бе Обвинител №1  .

Главният прокурор и главният секретар на МВР посетиха църквите на селата Капитан Димитриево и Радилово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай