Гешев с тежки думи за Божков и Панов

Аферата с джиросването на акциите показа, че обвиняемият милиардер не мисли за „Левски”

Гешев с тежки думи за Божков и Панов | StandartNews.com
  • Аферата с джиросването на акциите показа, че обвиняемият милиардер не мисли за „Левски”
  • Не съм чел смс-ите с Горанов
  • Лозан Панов се готви за политическа кариера доста над общински съветник

Като "поредната серия от един несвършващ сериал” главният прокурор Иван Гешев определи в интервю за БНТ действията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се укрива от правосъдието в Дубай. Повод са показаните sms-и между него и финансовия министър Владислав Горанов, за които бизнесменът твърди, че са част от редовната му комуникация с властта покрай хазартния му бизнес. Иван Гешев заяви, че все още не е прочел есемесите. "Колегите, които ги четоха, казаха, че в тях не виждат причина за някаква наказателно-правна реакция”, каза Гешев. Решенията за повдигане на дела се вземат от наблюдаващия прокурор на базата на доказателства”, каза още Иван Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Божков влезе в кожата на Цв.Василев

Главният прокурор определи обвиняемия бизнесмен като "едно от лицата, които в годините на криминалния преход са се чувствали недосегаеми”.

"Впечатлението ми е че това е поредна серия от един несвършващ и нямаш изгледи да свърши сериал, който почна с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, примерно Цветан Василев, които през годините на този криминален преход се чувстваха недосегаеми, нямаше проблем да източват стотици, милиони и милиарди и в крайна сметка благодарение на това българските граждани живеят бедно. Докато те го правеха и никой не ги закачаше, тогава те живееха в една правова държава. Но когато Прокуратурата активно работи се оказва, че ЕС се състои от неправови държави, а правови държави станаха Сърбия и някои страни от Близкия изток", коментира той случаите с Цветан Василев и Божков, укрили се съответно в Белград и Дубай. .

"Така че аз гледам повторение на неща, които са се случвали. Матрицата е една и съща. Почва се с едни епистоларни писма, писания във Фейсбук. Върнете се с момента със Цветан Василев – всичко е едно и също. Има някои специфики. После вървим към това, че поредния случай се използва в зависимост интересите на определени политически сили. Аз наричам част от тях нарколиберални кръгове. Не че са приятели, просто те се сдружават по интереси. Те не са приятели, но си пазят интересите. Интересите им са да защитят себе си и парите си и се обединяват срещу общия враг - Прокуратурата и в общия план държавата. Те се защитават по начина, по който преценят, че имат право да се защитават, защото за разлика от държавните структури, те не са длъжни да спазват правилата и законите", добави Гешев.

"За никой не е тайна, че тези хора разполагат с огромен финансов ресурс. Аз казах, че Прокуратурата е много наясно срещу кой се изправя и срещу кой ще продължи да се изправя. Тези хора през годините са били недосегаеми. Които са правели каквото си искат. По една или по много причини по скоро държавата не е свършила своята работа. Знаем, че е трудно. Ние, и специално аз докато съм главен прокурор, искаме да дадем това, което очаква всеки обикновен български гражданин. А той очаква справедливост по отношение на всички, независимо дали си милионер или ром", отговори той на въпрос дали Прокуратурата има достатъчно ресурс да се справи", подчерта главният прокурор. Той коментира и случката с акциите на футболен клуб Левски, разиграла се тази седмица с участието на журналиста Сашо Диков.

"Аферата с джиросването на акциите на Левски показаха, че Васил Божков не се интересува от този клуб. Човек, който се интересува, нямаше да се подиграе по този начин с него и да го вкара в политически игри”, категоричен бе главният прокурор.

"Засега 11 са обвиненията срещу Божков. Аз не съм крил, че има две досъдебни производства към момента. Едното е това, което вие коментирате с тези 11 обвинения. А другото касае организирана престъпна група за насилствени действия. По второто дело няма повдигнати обвинения засега. Работи се активно и по двете досъдебни производства. Трябва да е ясно, че българският главен прокурор, каквото и да твърдят кръговете около подсъдимия Прокопиев и други такива хора, които развиват активна медийна кампания срещу Прокуратурата чрез медиите си и НПО-тата си, той не гледа в реално време всяко досъдебно производство и не ръководи отделните досъдебни производства. Главният прокурор осъществява методическо ръководство върху цялата Прокуратура", напомни Гешев. Той обяви, че Върховната административна прокуратура е започнала проверка по реда на надзора за законност за изразходването на евросредства и пренасочването им за борба с пандемията, по повод създаването на с новата комисия за контрол в НС.

Гешев отправи специални благодарности към българските медици и полицаи, които са на първа линия в борбата срещу разпространението на COVID-19, както и похвали действията на Националния оперативен щаб. "За България беше и е щастие, че в този щаб има много адекватни хора”, каза още главният прокурор.

 

По думите му много хора от обществото обаче не са спазвали достатъчно стриктно мерките, а държавата е изпаднала в състояние „да моли сутрин, обед и вечер” нарушителите.

"Държавата трябва да налага правилата, а не да се моли на нарушителите да ги спазват”, категоричен е той.

Във връзка със знаковите разследвания, по които държавното обвинение работи, Иван Гешев заяви, че българските граждани очакват справедливост за всички.

Според него има тенденциозно негативно отношение към прокуратурата от страна на председателя на ВКС Лозан Панов. "Явно се готви за политическа кариера, която определено не е общински съветник, доста по-нагоре. Това са само предположения на база на това, че той общо взето изнася политически речи. Работата му е да има определено поведение пред медиите, когато се излъчват негови изяви”, смята Гешев и допълни: "Той не решава проблемите на българските магистрати.

Иван Гешев припомни още за своите предложения за нормативни промени в сферата на пътната безопасност, с които да се въведат още по-строги санкции за пияни и дрогирани шофьори. Сред предложенията има и такова за отнемане на превозните средства, с които е извършено нарушението

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай