Гешев с призив към колегите си от ВСС, предупреди ги за мафията

Не трябва да забравяме, че сме дали клетва и сме се врекли пред обществото и себе си

Гешев с призив към колегите си от ВСС, предупреди ги за мафията | StandartNews.com

„Отвъд емоциите след 14-часовите изтощителни дискусии, които предизвикаха полярни реакции в обществото, мога да кажа още няколко думи на колегите си от Висшия съдебен съвет. Те няма да са нещо по-различно и ново от това, което знаят. Но съм длъжен да напомня, че всички ние, водени от отговорностите, пред които сме изправени, не трябва да забравяме, че сме дали клетва и сме се врекли пред обществото и себе си да съблюдаваме, спазваме и гарантираме върховенството на Конституцията и законите на страната. Да пазим независимостта на съдебната система и да не позволяваме външно вмешателство, независимо откъде идва то”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БГНЕС.

„За съжаление през последните месеци пред очите на цялата нация и международната общност ставаме свидетели на безскрупулни опити за погазване на Конституцията и на законите на държавата”, уточни Гешев.

И подчерта: „Моите колеги от ВСС трябва да знаят, че тези опити не са насочени само и единствено към отстраняването на главния прокурор, независимо кой е той. Това е само първата стъпка. Тяхната цел е много по-дълбока, опасна и ретроградна."

„Силите на мрака", както аз ги наричам, имат за своя основна цел - чрез финансовите и икономически ресурси, които откраднаха в годините на прехода, и с подкрепата на външни фактори да ни държат в подчинение, да ни разколебават в демократичния избор, който направихме, или ако е възможно дори да ни извадят от ЕС и НАТО”, каза още главният прокурор.

„Мафията днес - очевидно и за мое огромно съжаление - разполага и с политически, и с медийни ресурси, чрез които определя дневния ред и налага своите престъпни и зловещи намерения. Разчита на късата обществена памет и най-вече на изкушенията, пред които мнозина не могат да устоят", казва още главният прокурор. Изкушенията, на които и Мефистофел се отдаде като продаде душата си на дявола. Бруталността на мафията е очевидна, но и лесно разпознаваема. Методите са известни. Първо търсят споразумение като Фауст, после поставят ултимативни условия със заплахи, а след това реализират заплахите. Нима не видяхте - всичко това се случи пред очите ни в последните няколко седмици! Нали? На първо място тези сили се целят в съдебната система и искат да я овладеят. Ако това стане факт, постигат всичко. Подчиняват политическия, икономическия, медийния и социалния живот дори на своите нечисти цели. Но аз вярвам, че трябва да бъдем пазители на закона, а не на пепелта му”, допълва Гешев.

Утре ВСС продължава изслушването на Гешев, за да изясни в какво психологичното състояние е бил той по време на пресконференцията на 15 май, в която изрече думите „политически боклук”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай