Гешев: Приятелски кръг генерира напрежение

Някой протестира ли, че Велчев бе единствен кандидат?

Гешев: Приятелски кръг  генерира напрежение | StandartNews.com

"Който и да е номиниран за главен прокурор, след като не е от кръга приятели на тези, които генерират напрежение, щеше да му се случи това, което се случва. Един тесен, малък, вкл. и политически кръг. Казах много пъти пред вас какво ще се случи, защо ще се случи и вие виждате как то се случва". Това заяви пред журналисти заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод писмо на шефа на ВКС Панов до Сотир Цацаров, предаде Канал 3.

Иван Гешев, който е единствен номиниран да наследи Сотир Цацаров на длъжността главен прокурор, припомни, че и Борис Велчев е бил единствен номиниран, но срещу него не е имало протести.

"Господин Велчев бе единственият кандидат на повече членове на ВСС, но някой протестира ли? Не. Номинираните заедно с г-н Цацаров бяха трима, не един, като тогава имаше обструкции, че това било формално. Тук става дума за безпринципно отношение - един малък кръг не харесва прокуратурата. Аз не мога да им забраня да не ни харесват. Който и да е човек извън този кръг да бъде номиниран, реакцията ще е същата: компромати в медиите, доноси в ЕК, плюене на българската държава. И това се случва", подчерта Иван Гешев.

За писмото на Лозан Панов в което шефът на ВКС иска информация по колко от делата на Гешев има осъдени, той заяви, че не е запознат, тъй като късно снощи се е завърнал от посещение при федералния прокурор на Германия.

"Не мога да коментирам нищо, не съм запознат с това изявление ли е, писмо на г-н Панов ли е. Това, което мога да кажа, е че не се притеснявам от работата си. След като имам над 230 лица осъдени, това е оценка на съда за работата ми и за качеството й. С решение на ВСС е приета комплексна оценка от периодичното ми атестиране, която е максимална. Т.е., ВСС е преценил, че имам високи професионални качества.

Нямам представа защо г-н Панов се интересува от това. Обяснението ми? През годините мислех, че той има фиксация към г-н Цацаров, а сега - че има фиксация към длъжността главен прокурор", предположи Иван Гешев.

Поредна атаката на Лозан Панов към Гешев идва точно три седмици преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, на което ще се проведе изслушването и гласуването на кандидатурата за главен прокурор. От пресслужбата на ВКС днес обявиха, че шефът на ВКС писал писмо на главния прокурор Сотир Цацаров, за да иска данни за работата на номинирания за следващ "обвинител №1".

От съдържанието на писмото се разбира, че председателят на ВКС възнамерява да прави "качествено измерване" на обвинителните актове на Гешев в годините му като прокурор и следовател. По какъв показател Панов ще прави анализ на данните, ако ги получи, не е известно. Безспорно е обаче, че атаката на Лозан Панов срещу Иван Гешев е в нарушение на процедурните правила по избор на главен прокурор, утвърдени от ВСС, припомня сайтът Правен свят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай