Гешев подписа меморандум за сътрудничество, с кого

Официалното посещение на главния прокурор в Баку

Гешев подписа меморандум за сътрудничество, с кого | StandartNews.com

Меморандум за сътрудничество между прокуратурите на Република България и Република Азербайджан подписаха главните прокурори на двете страни Иван Гешев и Камран Алиев. Документът предвижда засилване на сътрудничеството между прокуратурите при предотвратяване дейността на организираната престъпност с трансграничен характер, обмяната на информация, опит и добри практики, както и провеждането на изследователски дейности в сферата на наказателноправната материя. Двустранният документ ще позволи подобряване на комуникацията между прокуратурите, съобщиха от пресцентъра на ПРБ.

Подписването на меморандума се състоя на церемония в столицата на Азербайджан – Баку, в рамките на официалното посещение на главния прокурор Иван Гешев и водената от него делегация на Прокуратурата на Република България. „В България имате не само колеги, а и приятели“, обърна се Иван Гешев към своя домакин след подписването на меморандума. „Ако работим само формално, това ще даде възможност на престъпниците да са пред нас, затова е нужно по-добро партньорство“, посочи Гешев и уточни, че то е особено важно в борбата с трансграничната престъпност. 

От своя страна Камран Алиев приветства подписването на документа, който отваря нов етап в отношенията между двете институции. „Така ще работим още по-интензивно срещу нарушаването на закона и в защита на интересите на гражданите“, каза азербайджанският главен прокурор. По думите му за успешното сътрудничество от съществено значение е и човешкият фактор. 

Главният прокурор Иван Гешев отправи покана към Камран Алиев да посети България. 

Предстои българската делегация, в която участват зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева, да се запознае с работата на Главна дирекция „Антикорупция“ при главния прокурор на Азербайджан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай