Гешев пита защо законът жали пияните и дрогирани шофьори

Прокуратурата от 2 години настоява да се вземат спешни мерки, каза главният прокурор

Гешев пита защо законът жали пияните и дрогирани шофьори | StandartNews.com

„Нужен е цялостен подход, ангажирането на държавата и на всички институции, включително изпълнителната власт чрез организационни мерки и контрол. Нужно е ангажиране и на законодателната власт с неотложни законодателни промени. Безобразие е това да продължава”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в Силистра, като изказа съболезнования на близките на загиналите трима българи при тежка катастрофа в Старозагорско, в която шестима са пострадали.

„Трябва цялостен подход – изпълнителна власт и законодателна власт. Прокуратурата от 2 години настоява да се вземат спешни мерки. Какво пречи да се дерегистрира автомобил на пиян или дрогиран шофьор за 3, 4, 5 години? Казват, че отнемането на автомобила на такъв водач нарушавало правото на собственост. А правото на живот? След като смятаме, че правото на собственост е повече от правото на живот, тогава нека да дерегистрираме автомобила на такъв шофьор. Има такива модели в Европа”, апелира главният прокурор.

„Защо един пиян или дрогиран шофьор може да избира дали да носи наказателна или административна отговорност. Ако убиеш някого, можеш да избереш – няма да влизам затвора – не искам, искам да платя глоба. Тук и сега държавата трябва да покаже, че се интересува от гражданите, а не от безсмислени цели. Има действия, които съдебната власт може да предприеме, и прокуратурата ще направи каквото може, в рамките на своите правомощия,  за да въздейства на този процес. Време е тук и сега българската държава да вземе мерки в интерес на българските граждани”, заяви Иван Гешев. По думите му българските прокурори трябва да имат диалог с местната власт и българските граждани, за да може да решаваме своевременно проблемите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай