Петък,

Гешев - отвързвате ръцете на мафията!

От: Редактор -
364
Гешев - отвързвате ръцете на мафията!
A
A
A

Правната комисия на НС на второ четене гласува Бюрото по защита към главния прокурор да премине на подчинение на министъра на правосъдието.

На заседанието присъстваха главният прокурор Иван Гешев и двама от заместниците му

Изнервени и сънливи някои от депутатите не спряха да се обиждат, други открито се прозяваха, полегнали на столовете.

Промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство предвиждат Бюрото за защита към главния прокурор да премине в структурата на Министерството на правосъдието като специализиран отдел там с името "Бюро по защита на застрашени лица". Решението кои лица да се охраняват ще се взема от Съвета по мнозинство с 2/3 от членовете му.Служителите в Бюрото ще бъдат предназначени в правосъдното министерство.

Прокуратурата не подкрепя промяната. Главният прокурор Иван Гешев заяви пред депутатите, че прокуратурата няма да носи отговорност за последствията   - застрашаване на сигурността на  застрашени лица-свидетели срещу мафията и напускане на много от служителите на Бюрото.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи Бюрото да остане към главния прокурор, но да бъдат премахнати полицейските му правомощия - задържане, обиск, принудително довеждане, но това не бе прието.

Приетите от правната комисия промени вероятно ще бъдат предложени за гласуване от парламента в бърз порядък.

След 3-часовото обсъждане и гласуване по първа точка, следва втора точка в дневния ред -  разглеждане на първо четене на промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на спецправосъдието.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички