Гешев - отвързвате ръцете на мафията!

Пореден скандал заради правната комисия

Гешев - отвързвате ръцете на мафията! | StandartNews.com

Правната комисия на НС на второ четене гласува Бюрото по защита към главния прокурор да премине на подчинение на министъра на правосъдието.

На заседанието присъстваха главният прокурор Иван Гешев и двама от заместниците му

Изнервени и сънливи някои от депутатите не спряха да се обиждат, други открито се прозяваха, полегнали на столовете.

Промените в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство предвиждат Бюрото за защита към главния прокурор да премине в структурата на Министерството на правосъдието като специализиран отдел там с името "Бюро по защита на застрашени лица". Решението кои лица да се охраняват ще се взема от Съвета по мнозинство с 2/3 от членовете му.Служителите в Бюрото ще бъдат предназначени в правосъдното министерство.

Прокуратурата не подкрепя промяната. Главният прокурор Иван Гешев заяви пред депутатите, че прокуратурата няма да носи отговорност за последствията   - застрашаване на сигурността на  застрашени лица-свидетели срещу мафията и напускане на много от служителите на Бюрото.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи Бюрото да остане към главния прокурор, но да бъдат премахнати полицейските му правомощия - задържане, обиск, принудително довеждане, но това не бе прието.

Приетите от правната комисия промени вероятно ще бъдат предложени за гласуване от парламента в бърз порядък.

След 3-часовото обсъждане и гласуване по първа точка, следва втора точка в дневния ред -  разглеждане на първо четене на промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на спецправосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай