Гешев отказа да влезе в политреториката на Радев

Не очаквайте от мен да коментирам емоционални изблици на български политици, каза той

Гешев отказа да влезе в политреториката на Радев | StandartNews.com

"Нито е мястото, нито българската прокуратура, нито аз като главен прокурор, ще коментираме политически изказвания, нашата работа е да работим с факти и да събираме доказателства." Така главният прокурор Иван Гешев отговори на журналистически въпроси по повод изказвания от последните дни на президента Румен Радев по адрес на Прокуратурата на Република България.

"Не очаквайте от мен да коментирам емоционални изблици на български политици“, каза още главният прокурор след приемането днес на Годишния доклад за дейността на прокуратурата за 2019 г. от Народното събрание.

Иван Гешев потвърди, че на територията на гр. Бургас се провежда операция по противодействие на тероризма. Той допълни обаче, че подробности за акцията ще бъдат оповестени от спецпрокуратурата утре (2 юли).

Главният прокурор коментира и действията по разследването на откритите опасни отпадъци край Червен бряг с думите: „Ние чистим България от „бизнесмени“, които замърсяват, които са осъществили престъпления, независимо дали са олигарси или социално слаби“.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че прокурорите ще протестират оправдателните присъди по делото за приватизацията на миноритарния дял на ЕВН.

"Един кръг от медии, които претендират, че защитават независимостта на съда, развиха медийна кампания от неистини върху съда, включително и мрънкане в посолства. Мисля, че даже една международна журналистическа организация каза, че по делото са извършени безброй процесуални нарушения. Когато се видя, че има оправдателна присъда, ситуацията се промени в посока на справедливост на съдебното решение", посочи Иван Гешев.

Той отбеляза, че "подсъдимият Прокопиев не е по-различен от подсъдимия Цветан Василев, подсъдимия Арабаджиев, подсъдимия Банев, подсъдимия Миню Стайков. Ако говорим за престъпника Брендо – единствената прилика между подсъдимия Прокопиев, който е невинен до доказване на противното, и престъпника Брендо, е може би част от защитниците", поясни още главният прокурор.

Иван Гешев коментира, че собствеността на медии не следва да служи за индулгенция срещу разследвания на престъпления.

В отговор на друг журналистически въпрос, главният прокурор изтъкна, че прокуратурата е готова да проверява всички подадени й сигнали, както и да се самосезира от публикации в медиите, но е наясно, че с работата си прокурорите са обект и на множество атаки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай