Гешев: Няма недосегаеми!

Ще вършим работата си по закон, а какви ще са политическите последствия - не е наш проблем

Гешев: Няма недосегаеми! | StandartNews.com

„Недосегаеми хора в България принципно няма, ще докажем това с действията си. Нямам притеснения от никакви други фактори, освен това да спазваме закона и да го прилагаме правилно. Това е единственият критерий, с който ще се съобразяваме. Ясно ми е, че действията на прокуратурата водят след себе си политически последствия, но няма да се съобразяваме дали и как да спазваме закона с политическите последствия. Ще вършим работата си по закон, при достатъчно събрани доказателства. А какви ще са политическите последствия - не е наш проблем. Това е проблем на политиците“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за БЛИЦ.

Той коментира изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов, който определи задържането на министър Нено Димов като поръчково убийство, така: „Ще ви кажа, че в България отдавна няма смъртно наказание. Така че няма как да извършим убийство, когато спазваме закона“.

На въпроса на Ивайло Крачунов дали да очакваме задържане и на други високопоставени лица, за които се докаже, че имат отговорност към престъпни деяния, Гешев отговаря: „ Това, че някой е министър, не води до имунитет срещу наказателно преследване. Единствената гранична линия е дали спазваш закона или не. Всеки министър, зам.-министър, лица от изпълнителната власт, включително и магистрати, следователи, съдии и прокурори нямат имунитет срещу наказателно преследване. В случай, че колегите от съответните прокуратури констатират и съберат достатъчно доказателства за виновността на някое лице от кръга на тези, които посочих, то нямам съмнение, че ще бъде привлечено към наказателна отговорност“.

В интервюто той казва още, че вече е провел среща с почти всички административни ръководители на ниво окръжни и апелативни прокуратури в страната. „Това, което им казах, е активизиране на работа по дела, които са важни не толкова от национално значение, а тези, които са важни за гражданите“, казва главният прокурор.

Според него е важно цялостно активизиране на работата на прокуратурата. Тя трябва да излиза, да оповестява действията, да казва какво прави и да обяснява своите решения. „Това е единственият начин хората да разберат, че прокуратурата си върши работата. Сигурен съм, че това усещане за липса на справедливост, за което говорим, няма да е същото, ако продължим да работим по този начин“, уверен е главният прокурор.

Като приоритети в краткосрочен план той очерта противодействието на битовата престъпност и на корупцията по високите етажи на властта. Той обаче е категоричен, че за да бъдат решени тези проблеми в приемливи граници за българското общество, всяка една институция, включително законодателната, изпълнителната и съдебната, трябва да поеме своята отговорност.

Обещах на жителите на село Галиче, че съвместно със служителите на МВР ще координираме действията си за вземане на съответните мерки хората, които ги тормозят да бъдат изведени и да не генерират престъпност. Дори да предотвратим и едно престъпление с тежест като зверството в с. Галиче, аз ще съм доволен“, казва Гешев.

Според него е невярна тезата, че България е страна, в която се шири страшна престъпност и корупция, защото „ситуацията при нас е много по-добра, отколкото в много от големите държави, които са и наши партньорски.

За миналата година у нас почти няма неразкрито убийство. Няма и голям процент на грабежи. София е изключително безопасна столица, а България е изключително безопасна държава на фона на почти всички големи европейски държави. Ние нямаме проблеми с това, което в Италия наричат мафия. Както каза един от представителите на Европол пред Европейския парламент - нямаме проблеми с множество престрелки както в една скандинавска държава. Ние нямаме съперничещи си наркобанди. Представете си какво ще се случи при една престрелка на наркобанди в София и как ще го понесе обществото. Ние този проблем го нямаме“, казва Гешев. Той обаче допълва, че ние имаме други специфични проблеми, на които трябва да наблегнем, и те са по отношение не на организираната, а на битовата престъпност.

По отношение на противодействието на корупцията, Гешев казва, че за нея „сме ученици в сравнение с много европейски държави“ и допълва: „Има обаче разлика между тях и нас знаете ли каква е тя, според мен? Липсата на приличие! - И на достатъчност! - Липсата на приличие и може би не своевременна и достатъчно адекватната реакция на държавата в такива случаи. Това са двете неща, които ни правят различни от нашите европейски партньори!“, заявява главният прокурор.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай