Вторник,

Гешев: Нужни са радикални мерки

От: Наталия Финашкова -
276
Гешев: Нужни са радикални мерки
A
A
A

Трябва да гарантираме човешкия живот, икономика и блага се възстановяват. Силата ни е в обединението, политиците да не мислят за рейтинги и избори. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за Наталия Финашкова от в. „Монитор”. Гешев съобщава, че вече са образувани десетки производства за нарушаване на карантината и вярва, че скоро ще има и присъди. Изглежда за олигарсите и медиите им пенсионерите нямат значение, интересуват ги само парите, казва още Иван Гешев. Според него съдът в Люксембург унищожи опитите на много хора, не само на Цветан Василев, да запазят откраднатото. Ето цялото интервю на Иван Гешев:

НАТАЛИЯ ФИНАШКОВА,  в. „Монитор”

- Г-н главен прокурор, към държавното обвинение бе създаден кризисен щаб за наблюдение на карантината в страната и за превенция на престъпления, свързани със здравето, собствеността и живота на гражданите по време на извънредното положение. Каква е актуалната обстановка в страната?

- Информация за актуалната обстановка българските граждани получават от Националния оперативен щаб и както виждате, за съжаление, ситуацията се развива в негативна посока – потвърдените случаи за коронавирус у нас се увеличават. Що се отнася до работата на Върховната административна прокуратура, в чиято компетентност попада надзорът за законност, той е по линия на правомощията, свързани с контрол върху държавните органи, чиято задача е да гарантират живота и здравето на българските граждани. Мога да ви уверя, че прокурорите в цялата страна са в непрекъснат контакт с местните щабове и следят за нарушения и престъпления, свързани с извънредното положение.

- Има ли хора, които нарушават карантината, предприети ли са мерки спрямо тях и какви са те? Колко са към момента регистрираните такива случаи?

- Естествено, че има нарушители и е видно, че една не малка част от гражданите не взимат на сериозно мерките за ограничаване разпространението на заразата. Подценяването на ситуацията крие сериозни рискове, които могат да ни доведат до ситуация подобна на тази в Италия, а вече и в други европейски страни. Към момента са образувани десетки наказателни производства за нарушаване за наложена от здравните власти карантина, което представлява престъпление по чл. 355 от НК. Мога да уверя, че прокуратурата ще направи всичко възможно, за да подведе под отговорност всички, които поставят в риск здравето не само на околните, но и на близките си. Наказанието вече е достатъчно сериозно и предвижда, освен сериозна глоба – от 10 000 до 50 000 лв., и лишаване от свобода до пет години. Вярвам, че българският съд в най-скоро време ще постанови първите си осъдителни присъди.

- От кризисния щаб сами признаха, че най-недисциплинирани в тази ситуация са възрастните хора, които са и най-застрашената група от обществото. Как трябва според вас да се подходи в този случай? Вече се появиха и твърдения, че с наложените мерки се нарушават човешките права.

- Определянето на конкретните мерки е от компетентността на изпълнителната и законодателната власти. Вече обявих моето мнение - в тази ситуация са нужни радикални мерки. Нужно е да се поучим от опита на Китай и Италия, които осъзнаха, че единственият сигурен начин за ограничаване на пандемията е по-голяма отговорност на гражданите и спазване изискванията на здравните власти. Що се отнася до твърдения, че се нарушават човешките права - в случая става въпрос не за нарушаване, а за предприемане от държавата на действия за защита на основното човешко право – правото на живот и здраве на всеки български гражданин.

- Някои градове в страната вече въведоха вечерен час, а Банско е под пълна карантина. Вие самият предложихте по-строги мерки – какво трябва да включват те и защо се налагат те според вас?

- Забелязвам, че кметовете се оказаха много по-адекватни и съм сигурен, че там, където контролът вече е засилен, ще има положителен ефект. Добре е, че политиците, макар и със закъснение, започнаха да чуват какво казват лекарите, които се обявиха за редица радикални мерки - забрана на излизането на най-рисковата група от хора – възрастните ни съграждани, за ограничаване движението вътре и извън населените места. Време беше да се чуе гласът на хората, които са на първа линия в борбата със заразата, а именно експертите.

- Следите и спекулата в страната. Има ли вече констатирани икономически нарушения, свързани с цените на стоки от първа необходимост и лекарства?

- Работим активно, съвместно с МВР, НАП и други контролни органи за предотвратяване на всички престъпления и нарушения, които вие, журналистите, наричате спекула.

 - Появиха се много случаи на фалшиви новини и опити за всяване на паника в обществото с информация за коронавируса и неговото разпространение. Какви мерки предприема прокуратурата в тази област? В същото време търпите критики за разследването на лекари от Пловдив за всяване на паника – къде е балансът?

- Балансът е да се спазва законът. Разследванията и проверките са от компетентност на конкретни наблюдаващи прокурори. Прокуратурата е направила всичко необходимо, за да функционира при всякакви негативни сценарии за развитие на кризата и да успее да защити интереса на гражданите от престъпни посегателства. Включително да ангажира наказателна отговорност на лица, поставящи в риск здравето на населението.

- Икономически кръгове в страната излязоха с твърдения, че не е допустимо бизнесът да страда в тази криза и че мерките ще доведат единствено до закриване на дружества. Така ли е наистина? Кое е по-важното – икономиката или животът на гражданите?

- На всеки е ясно, че ще има икономически щети. Дори и да не бяхме предприели нищо, световната икономическа криза няма как да ни подмине. Въпросът е - според възможностите на държавата да се вземат мерки и в подкрепа на бизнеса и икономиката. Трябва обаче да е ясно, че основният приоритет е само и единствено животът на българите. Икономика и материални блага се възстановяват. Ние сме възраждали държавата си след далеч по-тежки бедствия, включително и войни, в които сме дали стотици хиляди жертви. За щастие ситуацията днес далеч не е такава, но преди да се заемем с икономическата криза, първо трябва да гарантираме живота и здравето на българите и да излезем от пандемията с възможно най-малко щети.

- Появиха се и твърдения, че прокуратурата, и в частност главният прокурор, нямат право да осъществяват надзор върху действията на други институции извън прокуратурата. Вярно ли е това и защо се появяват сега тези твърдения?

- А къде точно се появиха, знаете ли? В медиите на подсъдимия Прокопиев, който най-цинично обяви в една своя статия, че от пандемията у нас щели да починат, цитирам: „няколко десетки хиляди българи, по-голямата част от които възрастни хора над 60 години с различни други заболявания“. Не мога да си обясня как е възможно тези хора, които претендират, че се грижат за защита на човешките права, да проявяват такъв цинизъм към възрастните хора, между които вероятно са и техните родители. Изглежда за тях пенсионерите нямат значение, а ги интересуват само парите. Може би защото те разполагат с финансови възможности, да си купят дори частна болница и да получат най-доброто медицинско обслужване. Не така стои въпросът с българските пенсионери.

- В закона за извънредното положение, който в момента се гласува от парламента, е предвидено спиране на всякакви процесуални срокове. Това ще важи ли и за запорите, наложени вече от държавни институции спрямо подсъдими лица, ръководители на организирани престъпни групи и икономически кръгове?

- Към момента, в който водим този разговор, въобще ясно ли е какво точно приема Народното събрание? Там цари пълен хаос, продължава да се подценява ситуацията и някои си мислят, че от нея ще извлекат политически дивиденти. Някои все още не са разбрали, че вече живеем в друга реалност. Истината е, че ако политиците не се справят с кризата, ще приключат с политиката. Тъжното е, че цената за това ще са човешки животи.

- Преди ден Съдът в Люксембург поряза опитите на Цветан Василев за блокиране на делата за конфискация у нас. Какво означава това?

- По същество се унищожиха опитите на много олигарси, не само на Цветан Василев, да запазят откраднатото. За някои, които се изживяваха като правни корифеи в медиите на подсъдимия Прокопиев, вече е ясно чии интереси защитават. Интересите на олигарси и на лица, генерирали богатството за сметка на българските граждани в хода на криминалния ни преход.

- Вие самият оптимист ли сте за това как ще приключи тази криза?

    По природа съм оптимист. Ние сме корав народ, историята показва, че сме се справяли с много по-трудни ситуации. Преживели сме войни, време на глад и болести. Мъжете са умирали на фронта, а жените са се грижили сами за семейството и прехраната. Ще минем и през тази кризисна ситуация, която за щастие далеч не е същата. Но трябва да е ясно, че щети и жертви ще има. Въпросът е да ги сведем до минимално възможните. И това е работата на държавата и на всеки един от нас. Може да стане само ако държавниците ни поемат своята отговорност. Отговорност за своя народ и за своята държава, без да се притесняват за избори и за рейтинги. Можем да го направим всички заедно, достатъчно е да си припомним девиза на българския парламент – „Съединението прави силата“. Сега е моментът всички да подкрепим с действията си своята българска държава, нашите семейства, близки и приятели. Сигурен съм, че българите отново ще проявим най-добрите си качества, които не веднъж сме показвали като нация в трудни времена.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com