Гешев на среща с Нинова за кризата с водата

Лидерът на БСП обяви намерението си да предостави допълнителна информация за разследването

Гешев на среща с Нинова за кризата с водата | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев ще проведе днес среща с председателя на Парламентарната група "БСП за България" Корнелия Нинова. Те ще разговарят във връзка с водната криза в Перник. Срещата е по искане на соцлидера. В края на миналата година тя обсъди проблема и с кмета на града Станислав Владимиров. 

По повод водените разследвания относно водната криза в гр. Перник, след срещата с градоначалника Нинова публично обяви намерението си да предостави допълнителна информация от значение за предприетите действия от правоприлагащите органи. 

Миньорският град е на воден режим от 18 ноември, а от 21 декември е обявено бедствено положение. На 28 декември срокът му беше удължен с още 30 дни. Междувременно правителството предприе незабавни мерки по решаване на кризисната ситуация. Премиерът разпореди незабавно 30 милиона лева от бюджета да бъдат преведени по сметката на община Перник за аварийните дейности по ВиК мрежата. 

Вече има резултати от мерките, които бяха предприети за добив на вода от пещерите. Дебитът е нисък, но се очаква неговото увеличаване. Аварийният ремонт на старата пречиствателна станция и водопреносната мрежа в Перник се очаква да приключат до 2 месеца. 

На последното заседание на Министерски съвет за годината Бойко Борисов поиска всички ВиК дружества да преминат към едно общо държавно. Стана ясно и, че с държавни средства в Перник ще започне изграждане на нов магистрален водопровод, по който ще са монтирани датчици, за да се избегне кражба на вода. Правителството е осигурило и над 2 милиарда и половина лева по европейски проекти за обновяване на ВиК мрежите във всички критични градове на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай