Гешев може да стане главен прокурор предсрочно

Процедурата как се случва това обясни говорителката на прокурорите във ВСС Даниела Машева

Гешев може да стане главен прокурор предсрочно | StandartNews.com

Иван Гешев може да встъпи в длъжността главен прокурор и преди 10 януари догодина, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров на поста. Това ще стане ако е издаден указ от президента за назначаването на Гешев, обясни днес пред репортери говорителката на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева.

Въпросът й бе зададен във връзка с издигането на кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ и възможността той да освободи поста преди да дойде крайната дата на неговия мандат. Освен това Цацаров не е длъжен да подава оставка като главен прокурор предсрочно, ако не бъде избиран до 10 януари 2020 г. за шеф на антикорупционната комисия, обясни Машева.

Евентуален проблем може да възникне ако той бъде избран за председател на КПКОНПИ, а все още не е сдал длъжността на главен прокурор. Най-важното тук е на коя дата ще стане встъпването в новия пост.

Според Даниела Машева ако Сотир Цацаров поиска да бъде освободен по-рано като гл. прокурор той трябва да се обърне с молба към Пленума на ВСС. Пленумът разглежда молбата и взема решение (отново с минимум 17 гласа!) и предлага на президента да издаде нов указ. Този път указът ще е за освобождаване на главния прокурор.

Машева каза, че няма начин процедурата да се обърка, защото законовата възможност в тези случаи, преди да има назначен титуляр за главен прокурор е, че по предложение на съответната колегия Пленумът на ВСС може да вземе решение, с което да бъде определен изпълняващ функцията, като това ще е някой от заместниците на Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай