Гешев каза причината за многобройните жертви на пътя

30 години се говори за законодателна реформа и нищо не се случва, коментира главният прокурор

Гешев каза причината за многобройните жертви на пътя | StandartNews.com

"Законодателната реформа е една луксозна кола, която леко се нуждае от ремонт на двигателя. Да, трябва ремонт, но не е това, което всички твърдят. Някои хора казват - проблемът е в гумите, защото искат да продадат гумите. Собственикът сменя гумите с по-евтини, а този, който взима гумите, ги продава".

Така образно днес се изрази главният прокурор Иван Гешев в Поморие, където бе на семинар с директора на НСлС Борислав Сарафов, с прокурори, съдии и разследващи от МВР и ДАНС. Форумът е организиран от Фондация "Ханс Зайдел", като темата е "Противодействие на интернет престъпността и прането на пари", пише dir.bg.

"30 години се говори за законодателна реформа и нищо не се случва", каза Гешев. Той описа картината "с хубави гуми и купе", - "да ги сменим - това е съдебната реформа в България". "Аз съм го преживял това. Шест години от моя от живот работихме за специализирана прокуратура", добави Гешев.

България е на водещо място по жертви и тежки катастрофи заради тази недовършена законодателна реформа, съобщи пред журналисти в Поморие прокурор номер.

От няколко години прокуратурата има предложения за налагане на по-тежки наказания на шофьори, заловени да карат след употреба на наркотици и алкохол.

Главният прокурор припомни тезата си, че след закриването на спецправосъдието престъпността отбелязва ръст. Той посочи, че докато са работили спецпрокуратурата и спецсъдът, е имало много повече присъди. Закриването на тези институции беше политическа екзекуция, коментира той.

"Вие не подозирате какво се случи юли месец в държавата", започна темата Гешев - "Това беше политическо решение". Тогава за първи път ВСС - "правителството на съдебната власт", обсъжда предсрочното освобождаване на един от тримата първи в съдебната система - при това сезиран от представител на изпълнителната власт.

Според Иван Гешев предложението за прекратяване на мандата му е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона.

Съдебна реформа е нужна, но "не това, което твърдят, а това, което има като проблем", каза Гешев.

В Поморие всички се познават - знаете какво става в града, обърна се към журналистите прокурор номер едно.

Разследването на киберпрестъпленията в България е на много ниско ниво, каза от своя страна по темата на семинара директорът на НСлС Борислав Сарафов.

"Искам да подчертая отличното сътрудничество между двете прокуратури, което датира от 2002 г. Радвам се, че в рамката на този семинар може да си сверим часовника с германските ни колеги и да видим най-добрите в областта на разследването на кибепрестъпленията. Надявам се нашият часовник да не е изостанал, макар че нивото на киберсигурност у нас е много ниско. Все повече стават администраторите на облачни услуги, все повече информация се качва в различни облаци и виртуалното пространство става все по-уязвимо на дигитални атаки", уточни той.

"През 2018 година в страната ни бе приет закон за киберсигурност, но това за съжаление не помогна. Ние получихме хакерски атаки срещу НАП, срещу "Български пощи", дейността на тези институции беше силно затруднена, предизвика обществени сътресения и вълнения", заяви той.

По отношение на хакерската атака в "Български пощи" Сарафов потвърди, че водеща версия е атака от хакери на структури или на отделни хакери от територията на Руската федерация.

На двустранни срещи днес с Баварската Прокуратура са били обсъдени и сътрудничество по конкретни наказателни дела, както и работа по дела за трафик на хора, пране на пари, и т.н.

 

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Сатндарт
Коментирай