Вторник,

Гешев излезе с чест от противопоставянето във ВСС

От: Рачо Рачев -
Гешев излезе с чест от противопоставянето във ВСС
A
A
A

Близо четири часа продължи острата дискусия във Висшия съдебен съвет, завършила с приемането само за сведение на искането на Съюза на съдиите в България съдебните кадровици да преценят дали има основание за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор, предаде БНР.

Самият Иван Гешев не се включи в обсъждането с аргумент, че не желае да участва в противопоставяне между съдии и прокурори.

В отсъствието на главния прокурор и с протест под прозорците си Висшият съдебен съвет обсъди писмото на Съюза на съдиите с искане съдебните кадровици да установят налице ли са данни за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на Иван Гешев.

Поканата на Съдийската организация за подобен анализ е мотивирана с публични изявления на Иван Гешев, свързани със съдебната система и с конкретни дела,  с двоен стандарт при разгласяване на доказателства по конкретни дела и показността на конкретни акции.

"Коментари с елементи на съждения, по-скоро с политически нюанси" нарече констатациите в писмото на Съюза на съдиите в България главният прокурор и обясни, че може да отговори на всички въпроси, но няма да го направи, за да не участва в противопоставянето между прокурори и съдии. И след като петнадесетина минути аргументираше неучастието си в дебата, обърна специално внимание на една от критиките - избирателните срещи с пострадали от престъпления и акцентирането -  чрез лично присъствие, върху битовата престъпност.

"Бих препоръчал на тези хора, които са написали това нещо, да отидат да видят дядото как изглеждаше, след като двама човека го бяха пребили и му бяха взели пенсията. Тогава може би щяха да ме питат с някакво леко чувство на срам от това, което са написали, а може би няма да отидат, въпрос на морални темели“, каза Иван Гешев.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички