Неделя,

Гешев: И Божков, и Василев клатят държавата

От: стандарт -
251
Гешев: И Божков, и Василев клатят държавата
A
A
A

Обвиняемият Васил Божков прави същото, което и подсъдимият Цветан Василев – опитва се да дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която на него да му свърши работа. Това заяви главният прокурор на Република България Иван Гешев.

Той посочи, че бягството на подсъдимия Цветан Василев от България не е дни, а месеци преди задочно да бъде обвинен. „Ако трябва да бъда коректен, по делото “КТБ” има доказателства, че адвокатът му, който в момента е задържан по друго разследване на Специализираната прокуратура е бил предупреден от следовател от Софийската градска прокуратура. Това беше заявено и от един от свидетелите по делото.

Не бяха събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, за съжаление. По отношение на обвиняемия Божков – нямаме такива данни. Наистина наблюдаваме дежа вю, поредната серия”, уточни той.

„Второто, което пробва и което Василев успя, е по отношение на екстрадицията. В държави извън Европейския съюз, като изключим САЩ и още няколко, процедурите по екстрадиция имат съществен политически елемент. Колкото добре и да си е свършила работата прокуратурата у нас, в тези страни решението накрая се взима от политици. Василев успя по някакъв начин българската държава да не е достатъчно активна на дипломатическото поле. По отношение на Божков предстои да разберем. Това, което зависи от прокуратурата, го направихме. Ще кажа обаче, че темата “бягство на едва ли не множество обвиняеми и подсъдими от България”, е пропаганда”, Фалшивите новини, тиражирани от кръга на подсъдимия Прокопиев, подсъдимия Цветан Василев и други милионери, имащи проблеми с правосъдието. Логично е да се опитват да уязват по всякакъв начин прокуратурата. Не съм чул някой да твърди, че ФБР не се справя, защото Джеймс Бълджър се укриваше в продължение на 16 г. в самите САЩ. Нито че италианските власти не се справят, защото Марко ди Лауро беше издирван 14 г. Тези хора, за които говорим, разполагат с огромен медиен, политически и икономически ресурс и набор от, да ги наречем, “механизми”. И правят основно няколко неща – опитват се да си защитят парите, да си решат проблемите и да се изкарат жертви. Затова се “закачат” към всеки нов случай и се опитват да компрометират прокуратурата или конкретни прокурори. Може да не се харесват, но ние сме общият враг, който ги сплотява”, подчерта той.

Що се отнася до твърденията на Васил Божков, че липсват ценности от колекцията му и че е изнудван, Гешев заяви, че дали някой е виновен, го преценява единствено съдът.

 „ Всеки може да се защитава по начин, по който прецени за удачен. В България, както винаги, възможностите за това надхвърлят всякакви европейски стандарти. А и 700 млн. лв. (което е около 14 г. коледните добавки за пенсионерите), а и 18 обвинения по две дела са силен стимул. Конкретно на въпроса ви коментар могат да направят или наблюдаващ прокурор, или министърът на културата г-н Банов, ако желаят. Аз като главен прокурор не наблюдавам дела, а определям приоритетите на прокуратурата. Нито съхранявам веществени доказателства в НИМ. Само ще напомня, че една от основните тези на обвиняемия Божков например е, че е дисидент. Само че е ми е известно д-р Желю Желев или д-р Петър Дертлиев да са започнали своя път от “Магурата”, или той да е бил на срещата с президента Митеран. Лъжите за иззети ценности едва ли не в кашони и т.н. няма да коментирам. Стара тактика на Гьобелс - една лъжа, повторена хиляда пъти, може да се превърне в истина за хората. Целта на олигарсите е да продължат да правят същото, което са правили 30 г., тоест да са безнаказани. Но трябва да знаят, че това време свърши”, подчерта Иван Гешев пред „24 часа”.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com