Гешев: Длъжни сме да оправдаем очакванията

Пазете прокуратурата, призова го Сотир Цацаров

Гешев: Длъжни сме да  оправдаем очакванията | StandartNews.com
  • Ще е трудно, но цената си заслужава- тя е по-добра и силна правова държава, каза главният прокурор

Пазете прокуратурата, г-н Гешев. Уважавайте съдиите, но не грантовите и онези, които под тогата си крият политически амбиции, призова предшественикът му Сотир Цацаров

На церемонията, която се проведе в зала "Тържествена" на Съдебната палата, присъстваха десетки юристи и представители на властта, сред които правосъдният министър Данаил Кирилов, председателят на парламента Цвета Караянчева и външният министър Екатерина Захариева, вътрешният министър Младен Маринов, конституционни съдии, бившите главни прокурори Никола Филчев и Васил Мръчков, представители на академичната общност, членове на ВСС, ИВСС.

Бившият главен прокурор и новоизбран председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров пръв взе думата за изказване и предаде поста на приемника си. "Вчера, на 17 декември, приключи моят мандат като главен прокурор. За мен бе огромна чест и предизвикателство.

Г-н Гешев, аз нямах лесен мандат. Няма да имате и вие. Лесен мандат в съдебната власт имат само хората, които не правят нищо. Благодаря, колеги, за усилията и спечелените битки. Може би трябва да благодарим и на онези, заради чиито лични битки, ние станахме по-силни.

Първото предизвикателство към Вас, г-н Гешев, са започналите т.нар. консултации за т.нар. промяна в Конституцията. Надявам се, че те не целят евтин ПР.

Каквито и да са тези дебати, прокуратурата ще остане в съдебната власт, само така тя може да работи без да е подчинена на политически интереси.

Това, което мога да Ви кажа, г-н Гешев, е пазете прокуратурата, пазете хората в нея, защото без тях тя е нищо!

Уважавайте съдиите, но не грантовите и онези, които под тогата си крият политически амбиции ", заяви Цацаров.

"Благодаря на колегите, че ме подкрепиха в последните трудни месеци. Аз съм главен прокурор вече благодарение на тези хора. Ние показахме какво можем, когато имаме обща цел. Ще се справим с това, което предстои. А предстои да оправдаем очакванията на хората, които ни плащат заплатите - гражданите - за справедливост.

Прокуратурата ще стане по- отворена към проблемите и болките на хората и ще стане по-динамична. Това ще стане, ако виждаме партньор в институцията, а не поемем лесния път, избран от някои други.  Може да постигнем това, само ако защитаваме прокуратурата от политически атаки и дестабилизация. Знам, че ще е трудно и тежко, но цената си заслужава - една по-добра и силна правова държава. Сигурен съм, че ще постигнем това, каза в първото си слово като главен прокурор Иван Гешев.

След церемонията Цацаров коментира пред журналисти стартиралите в кабинета на президента Румен Радев "консултации за необходимостта от промяна в Конституцията", като подчерта, че ще приветства тези усилия на държавния глава единствено, ако те целят доброто на прокуратурата и гражданите.

Ако консултациите и дебатите за промяна на Конституцията са насочени за доброто на прокуратурата и за доброто на българските граждани, защото те не могат да бъдат само за доброто на прокуратурата, те трябва да бъдат приветствани.

Ако консултациите, разговорите и дебатите, не само това, което тече, а въобще целият дебат да създаде някаква платформа за дискусия, която ще обслужи идващи политически проекти или идващи избори, това е безполезно упражнение.  Желая Ви весели, спокойни коледни празници. След Коледа ни чака много работа, каза още Цацаров.

В изявлението си пред медиите, след церемонията, главният прокурор Иван Гешев посочи, че все още провежда разговори относно бъдещия си екип, както и че очаква да изкара "най-тежкия мандат като главен прокурор досега".

 Разговарям с различни колеги, когато съм готов с визията си как ще изглежда цялостно екипът ще съобщя на Вас, медиите, и оттам на гражданите. Кои ще са заместниците ми ще стане ясно, когато се сформира екипът.

 По-важното е, че става дума за хора, които са изключително компетентни и ще се справят с поставените им задачи. Хора, които имат общи цели и работят в екип. Броят към момента ще остане същият. Ситуацията е такава. На първо място сме стигнали предела, като казвам "ние" имам предвид държавата, не само прокуратурата, да отговорим на очакванията на българските граждани за повече справедливост.

И от друга страна, тъй като прокуратурата е в добра кондиция, заработи на други обороти, по-сериозни през последните години. Благодарение на това сме подложени на много атаки, които целят дестабилизация. В някаква степен и разрушение на прокуратурата, каза главният прокурор.

В тази ситуация естествено, че стоят трудни години. Атаките са от различни хора, които са засегнати или са притесняват от закона. Не казвам, че я дестабилизарат, а че се опитват. Дали ще я дестабилизарат зависи от прокуратурата и от много други фактори", каза още Гешев.

Не виждам дискусия за конституционни реформи, аз виждам политически заявки в най-общ план и се цитира Конституцията. Чули ли сте някой да каже какво се иска да се промени в Конституцията? Когато инициираш дебат, логично е да имаш тема, а не да дебатираш най-общо, за да установиш кой е проблемът и дали има проблем. Сигурен съм, че прокуратурата ще каже и своето мнение.

Трябва да е ясно - това към момента е политически въпрос и в него няма право. Прокуратурата може да каже само становището си, ако бъде попитана, коментира и той започналите консултации при президента.

Всички прокурори са независими, всички магистрати са независими. Този термин "независим прокурор" е обиден към прокуратурата", завърши Иван Гешев първото си изказване пред медиите като главен прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай