Ген. Шивиков на мушка за одеяла, пъстърва и купони

Ген. Шивиков на мушка за одеяла, пъстърва и купони | StandartNews.com

Присвоил помощ за Афганистан и експлоатирал военни, твърди прокуратурата

Нищо не съм присвоил, исках да помогна на сираци и кметове, брани се командирът

Тъмните облаци над главата на бригаден генерал и независим кандидат за кмет на Карлово Димитър Шивиков се сгъстяват все повече. В хода на разследването за неправомерно ползване на труда на четирима негови подчинени при ремонт на жилището му са събрани доказателства за още 9 случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт, твърдят от обвинението. Например - длъжностно присвояване на вещи по време на мисия в Афганистан. Материалите срещу ген. Шивиков са отделени в ново досъдебно производство.

Ген. Димитър Шивиков сега е на мушка заради 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекта (яке с панталон), ръкавици, шал и шапка (пак с емблемата на ИСАФ), 104 якета, 135 спортни екипи (с емблемата ИСАФ и надпис "Афганистан"), 20 топки и 18 походни легла. Военните обвинители твърдят, че имат доказателства, че генералът ги е присвоил по време на мисия в Афганистан през 2010 г. Тогава той е бил командир на 18-ия БГ контингент, взел участие мисията на НАТО-ИСАФ. Одеяла, топки и якета се давали на всеки контингент, който трябвало да ги раздава на местното население. Прокуратурата обаче твърди, че ген. Шивиков погазил правилата и върнал част от служебното имущество с полет в България. И се опира на проверка на Военно министерство (МО), която констатирала "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор". "Нищо не съм присвоил. Когато сменихме нашите колеги в Афганистан, заварихме голям транспортен контейнер, пълен догоре с одеяла, спортни екипи, топки, федербал, посуда. Нашите патрули ги раздаваха регулярно в рамките на 6 месеца на местните жители", контрира пред "Стандарт" вчера ген. Шивиков. И разказа, че на един от т.нар. брифинги на командира в Афганистан предложил пред 300 свои колеги нераздадените вещи да се докарат у нас и дарят на три дома за сираци - в Асеновград, Брацигово и Калофер. "Когато заминавахме, тези дечица подариха на всеки един от нас ръчно изработена картичка по случай Баба Марта. Събрахме и малка сума пари", твърди ген. Шивиков. Обвинителите обаче подчертават, че вещите така и не са стигнали до БГ сираци. Обяснението на ген. Шивиков е, че одеялата и якетата били подредени в сандък и описани в т.нар. карго-манифест. Месец преди контингентът да се върне в България, долетели у нас. През цялото време стояли заключени в хале в района на поделението, твърди ген. Шивиков. Тогава дошли представители на Военна полиция, отворили сандъка и описали всичко. "Тези имущества два месеца и половина след това се върнаха обратно в Афганистан. С това приключи цялата идея", обясни вчера ген. Шивиков.

Прокурорите обаче имат и други козове срещу генерала - за системна злоупотреба със служебно положение на началник към подчинени. Например - в средата на май 2014-а в село Васил Левски се организирал "Ежегоден мотокрос". Ген. Шивиков разпоредил устно на свой подчинен да осигури техника - военни автомобили и електроагрегат, за празника. Освен това 9 военнослужещи

да участват в мотокроса като охрана и шофьори

твърдят от прокуратурата. Според обвинителите, генералът е пращал военни да работят безвъзмездно и за "Ловно-рибарското дружество" в Карлово. През лятото на 2014 г., след устна молба на представител на сдружението, на свои подчинени - 11 военнослужещи и трима цивилни служители на "61-ва Стрямска механизирана бригада" в града, да строят и ремонтират в Ловния парк с техника на поделението. Така били изградени подпорна стена, бетонови стъпала, чешма и пътека към нея. Военните монтирали и седалки на футболното игрище и предпазна ограда към него в Ловен парк-Карлово. "Това игрище местна фирма си го е построила. Помогнахме с хора на абсолютно доброволни начала. В по-голямата си част те работиха в извънслужебното си време, защото от Ловно-рибарското сдружение нямат ресурса. Изцяло материалите са купени от дружеството. Предоставихме камион със заваръчен агрегат, който отиде и направи две заварки и с това приключи", контрира пред "Стандарт" ген. Шивиков. Карловските рибари изплуват и в друго обвинение срещу генерала - че при тържественото откриване на ловния сезон за едър дивеч 2014-2015 г. спешил свой подчинен офицер да осигури техника, както и масовка. Така на купона имало 24 военнослужещи и цивилни служители на бригадата. По заповед на Шивиков били предоставени военни автомобил и палатки от поделението. А

подчинените му трябвало да се погрижат и за кетъринга

Според прокуратурата, по същия сценарий се развил и 9-ият национален събор "Да запазим Българското" от 10 до 12 октомври 2014 г. в Калофер. В тържеството участвали 8 военнослужещи, предоставени били военни автомобили, агрегати, 6 палатки, 30 дървени пейки, 54 столове и 39 маси. Схемата се повторила и на Никулден, както и на Трифон Зарезан тази година в Карлово, твърдят от прокуратурата. "Просто исках да помогна на кметовете", обясни пред "Стандарт" генералът.
Ген. Шивиков е на мушка и заради рибарник. Обвинението сочи, че от март 2014 г. до 13 юни 2015 г. иззел правомощията на командира на Сухопътни войски. Без договор и безвъзмездно предоставил бетонов басейн на спец от прословутото карловско "Ловно-рибарско дружество" за отглеждане на пъстърва. За това не е бил заплатен наем за над 28 000 лв., изчислява Военна прокуратура. Освен всичко това, според обвинението, ген. Шивиков раздавал и лично правосъдие в бригадата - като наказал свой подчинен, отнемайки шофьорската му книжка.

Командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада напусна армията преди месеци заради анонимен сигнал до Военна полиция, че е използвал военнослужещи да му ремонтират апартамента. На основание този сигнал му беше повдигнато обвинение. Но премиер, президент и военен министър го защитиха.

Някой панически го е страх от мен
Ако съм мръсник, щях да се скрия, казва бригадният генерал

- Ген. Шивиков, Военноокръжната прокуратура откри още 9 случая на злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт от вас като бригаден генерал. Имате ли коментар?

- Всяко мое действие като командир в България или зад граница е било публично. Като обект на разследване обаче няма как да коментирам работата на Военноокръжната прокуратура. Ще ви кажа само, че ако съм мръсник и съм се облагодетелствал лично, сега нямаше да разговарям с вас, защото моралът и честта ми нямаше да го позволят. Аз съм човек под светлината на прожекторите. Зад мен застават хора и няма никога да допусна да загубят доверието в мен. Срещу мен се води кампания за опетняване на името ми.

- Защо и от кого?

- Имам обяснение, но нямам 100-процентови доказателства и не искам да обвинявам директно еди-кой си...

- Свързана ли е т.нар. от вас злонамерена кампания с надпреварата за кметското място?

- 100%, защото те ми разсипаха кариерата. Явно някой изпитва панически страх от мен и не знам на какво основание е това нещо.

- Как близките ви приемат обвиненията?

- Сега отивам при майка си на село. Да я успокоя - защото не знам какво ще прочете и как ще го възприеме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай