Фаворитът на прокурорите

Номинираният за главен съдебен инспектор Атанас Гебрев не разчита на политически лобита

Фаворитът на прокурорите  | StandartNews.com

В деня, когато съдиите се чудеха дали да номинират колежките си Точкова или Чочкова за главен инспектор на Висшия съдебен съвет, една друга съсловна магистратска организация извади респектираща кандидатура.

Прокурорите не се колебаха много и категорично дадоха вота си за Атанас Гебрев. В кариерата си 49-годишният обвинител е видял всичко - бил е криминален следовател и е ходел на не един и два огледа на убийства, след това цели 10 години е военен съдия.

През 2007 г. влиза във Върховна касационна прокуратура - в отдел "Съдебен и изпълнение на наказанията". От февруари до декември миналата година е шеф на сектор "Ревизионен" в Инспектората на ВКП. След идването на новия главен прокурор Сотир Цацаров от декември 2013 г. Атанас Гебрев оглавява сектор "Инспекторат" и е главен инспектор на ВКП. Той е в дъното на мащабните проверки на Софийска градска прокуратура и Националното следствие, където са образувани дисциплинарни производства срещу 12 следователи. Проверката установява, че драстично е нарушен принципът за случайното разпределение на делата. Градската прокуратура пък има затлачени дела заради постоянното текучество на прокурори. Има много командировани служители и много незаети щатове, което води до това, че на практика лявата ръка не знае какво прави дясната.

По-важното е, че Гебрев бързо печели уважението на колегите си в Инспектората, които виждат в него човек, който не се съобразява с конюнктурни интереси. "На него винаги му се пада да разчиства авгиеви обори. Знае обаче, че когато трябва да се изпълнява законът, няма място за компромиси", хвалят го негови колеги. Макар да не е дори член на Асоциацията на прокурорите, обвинителите застават зад него. Гебрев е номиниран от негови колежки от Инспектората на ВКП, но едва ли заради сините му очи. За разлика от досегашните кандидати, които разчитат на политически лобита, Гебрев за добро или лошо няма такова. Тепърва прокурорите ще търсят депутати от правната комисия в парламента, които официално да издигнат номинацията му като представител на съсловна организация.

Като инспектор Гебрев продължава делото на съпругата си Светлана Гебрева. Тя бе зам.-шеф на Дирекцията за национален строителен контрол, когато през 2002 г. я заливат с киселина. 5 месеца по-късно, през май, умира от левкемия.

По-късно Гебрев се жени за своя колежка военен съдия, от която има 6-годишно момче.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай