Фантастична сума за телефона на Алексей Петров

ФБР е само посредник, каза експерт

Фантастична сума за телефона на Алексей Петров | StandartNews.com

Колко ще струва отключването на телефона на Алексей Петров?

Българските власти не успяха да отключат телефона на застреляния Алексей Петров и за разкодирането му ще разчитат на ФБР. Бюрото ще получи мобилното устройство на някогашния съветник в ДАНС, за да извлече информация за последните му писмени кореспонденции, разговори, снимки, видеа и други файлове.

Към Федералната агенция годишно се обръщат множество страни с молба за помощ в отварянето на джиесеми на престъпници. Това се прави с цел по-бързо разплитане на случаи. ФБР обаче се явява само посредник в този процес.

То търси трета компания, която разполага със специализиран софтуер, пише „24 часа“.

Какъв е той, как действа и защо устройството на Петров ще бъде върнато у нас чак след месеци, обясни експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Три са начините да бъде отключен мобилен телефон. "Първият е чрез налучкване на парола, респективно пин код. Това е възможно, когато познаваш добре потребителя, или пък в случай че си успял да добиеш достъп до други негови пароли. Тоест може да опиташ с тях, тъй като хората обичат да използват едни и същи пароли навсякъде. Вторият начин се нарича "брут форс", иначе казано "насилствено отключване". Тогава автоматично задаваш на специализиран софтуер да пробва и налучква пин кодове, така че да се отключи телефонът. До 2018 г. дори айфоните нямаха т.нар. функция за "заключване" след неуспешни опити. Има редица софтуери, с които можеш да направиш така, че като закачиш устройството за тях и им кажеш: "Давай му разбъркани кодове", в мига, в който правилният код бъде познат, телефонът просто се отключва. За съжаление на властите, водещите марки въведоха функцията, която дава възможност след три неуспешни опита за въвеждане на пин код устройството да се заключи за една минута. Това действие прогресира. Ако след изтичане на първата минута отново въведеш грешен пин, то се заключва за 5 минути, после за 15 минути, следват 30 минути и т.н. Така тези софтуери вече не можеха да работят. Третият е само чрез специализиран софтуер. В света има два водещи софтуерни разработчика на специализиран софтуер за експертиза на мобилни устройства. Най-добрият в момента е израелски и се казва "Селебрайт" (Cellebrite). Вторият по популярност и функционалност е шведски и се казва "Екс Ар Уай" (XRY). В момента, в който те се закачат за устройството, го изключват и чрез написани от тях "пейлоди" и "къстъм ром имиджи" опитват да заобиколят защитата и да получат достъп до информацията на хард диска, за да я извлекат. Тук е важно да кажем, че "Селебрайт" е компания, с която ФБР си партнираше през декември 2015 г. заради Сайед Фарук, който откри стрелба в калифорнийския град Сан Бернардино и уби 14 души. Тогава Бюрото не успя да отвори айфона му и се обърна към "Селебрайт", които го направиха. Те предадоха информацията на властите".

Тулев предположи, че телефонът на Алексей Петров е Iphone 14, тъй като "15 е излязъл след убийството му".

Той изчисли и сумата, която ще трябва да бъде заплатена за отключването на телефона. "Към 2018 г. струваше около 2 хил. долара на устройство. Сега цената може би е достигнала 4 - 5 хил. долара предвид обстоятелствата и изминалите години. В конкретния случай с Алексей Петров ще предположа, че може да излезе 10 - 15 хил. долара. Тази цифра включва логистика и изпращане по специализиран начин на устройството до САЩ, ако търсят съдействие от ФБР, след това до "Селебрайт" и прочие. Единствената компания, която може да отключи този телефон, е "Селебрайт". Ако си представим, че тази компания трябва да обслужи целия свят, тя се бави заради натоварването. В моя случай през 2018 г. те ми казаха, че ще отнеме 2 месеца. Чисто технологично, когато в нашата киберлаборатория аз съм отключвал телефони с техния софтуер, ми отнемаше между 5 - 12 часа. Технически това може да се случи в рамките на един работен ден, но те дават срок 2 месеца, защото получават много заявки. Информацията на нашите власти, че ще отнеме месеци, е вярна. Все пак това устройство трябва да пътува до Щатите и да стигне до ФБР, които пък ще го изпратят на "Селебрайт". След това Бюрото ще го чака обратно, за да го върне в България. Самият процес е дълъг, но работата по отключването е 5 и 12 часа", обясни експертът.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай