Две топ прокурорки - заместници на Гешев

Прокурор № 1 предлага Красимира Филипова и Десислава Пиронева

Две топ прокурорки - заместници на Гешев | StandartNews.com
  • Обвинител № 1 предлага Красимира Филипова и Десислава Пиронева

Главният прокурор Иван Гешев избра новите членове на екипа си. Това става ясно от дневния ред на първото за годината заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, насрочено за 22 януари (сряда). То за първи път ще бъде председателствано и лично от Гешев в качественото му на "обвинител №1".

А предложените за негови нови заместници на мястото на досегашните – Ася Петрова към Върховна административна прокуратура (ВАП) и Мария Шишкова към Върховна касационна прокуратура (ВКП) – са добре известните обвинители Красимира Филипова, която бе зам.-министър на правосъдието в "Борисов" - 2, и Десислава Пиронева, която през февруари м.г. бе предложена за европейски прокурор от страна на България.

Към момента прокурор Филипова, която доскоро бе и зам.-апелативен прокурор на столицата, правоприлага във ВКП и е предложена да заеме поста на Мария Шикова. Прокурор Пиронeва, която в момента е в Софийската градска прокуратура (СГП), пък е излъчена от Иван Гешев за негов заместник към ВАП. Така, заедно с директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов, който е зам.-главен прокурор по разследването, и след одобрението на Прокурорската колегия на ВСС, заместниците на Гешев ще останат трима.

Междувременно в същия ден Колегията ще преназначи и Ася Петрова като редови прокурор във ВКП, съобщи "Правен свят". Мария Шишкова пък ще освободи поста си на 2 март т.г., след като още миналата година подаде оставка, а Прокурорската колегия я прие.

В дневния ред на кадровиците е предвидена и друга интересна кадрова рокада. По предложение на Радослав Димов, се очаква колегията да назначи настоящия градски прокурор на София Емилия Русинова за заместник-административен ръководител в Апелативна прокуратура-София. Галя Маринова от Окръжната прокуратура в Бургас е вторият избор на Димов за заместник-апелативен прокурор на столицата.

По предложение на главния прокурор Иван Гешев, кадровиците трябва да решат и дали да назначат временно на мястото на Русинова настоящия зам.-градски прокурор Даниела Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай