Държавен вестник: Иван Гешев е главен прокурор

Гешев беше избран от Пленума на ВСС с впечатляващо мнозинство от 20 гласа "за" срещу само 4 "против"

Държавен вестник: Иван Гешев е главен прокурор | StandartNews.com

Назначението на зам.-главния прокурор Иван Гешев за следващ "обвинител №1" вече е напълно официално. Указ № 273 на президента Румен Радев е публикуван в последния брой на "Държавен вестник".

Макар и от втория път и след силен натиск от страна на определен политико-икономически кръг Радев да наруши Конституцията, държавният глава подписа назначаването на Гешев на поста на 26 ноември, пише "Правен свят".

Иван Гешев беше избран за първи път за главен прокурор от Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) с впечатляващо мнозинство от 20 гласа "за" срещу само 4 "против" на 24 октомври. След първия вот президентът отказа да подпише указ за назначаването му и върна избора в кадровия орган.

На 14 ноември членовете на ВСС повторно дебатираха по кандидатурата на Гешев и отново стигнаха да крайния извод, че той отговаря на професионалните и етични качества, за да заеме длъжността, след което го преизбраха със същия резултат – 20 гласа "за" срещу 4 "против". След второто гласуване на ВСС, държавният глава вече бе задължен от Конституцията да подпише указа за назначаването му.

Мандатът на действащия главен прокурор Сотир Цацаров по закон изтича на 10 януари 2020 година. Има обаче възможност той да приключи преждевременно, а Гешев да встъпи в длъжност още преди Нова година. Това е така, поради факта, че Цацаров бе номиниран от ГЕРБ, "Атака" и "Обединени патриоти" за председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) на 19 ноември.

В процедурата Цацаров има и опонент – Симеон Найденов от "Воля". Двамата вече са допуснати до изслушване пред Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание. То ще се състои на 3 декември от 9:00 часа.

Очаква се процедурата за избор на председател на Антикорупционната комисия да приключи до края на годината, а ако Цацаров бъде избран, той ще трябва да предаде щафетата на поста главен прокурор на Иван Гешев по-рано от предвиденото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай