Девойка обжалва условна присъда за смъртта на двама приятели

Девойка обжалва условна присъда за смъртта на двама приятели  | StandartNews.com

22-годишната Даяна Калайджиева обжалва наложената й условна присъда за причиняване на смърт по непредпазливост на двама свои приятели. На съдебното заседание в Окръжен съд – Благоевград в петък бяха изслушани пледоариите на прокуратурата и на защитата. В срок до 1 месец ще е ясно решението на магистратите. Районният съд през декември миналата година приключи в едно заседание делото по реда на съкратеното съдебно следствие. Даяна бе осъдена на 2 години затвор с 4 г. изпитателен срок.

На 10 февруари 2013 година в дома й в благоевградското село Падеш шестима младежи се събрали на домашен купон. Когато алкохолът свършил, 20-годишната тогава домакиня на партито намерила в мазето 2 бутилки с розова течност. Помислила, че е вишновка и качила пиенето в стаята. Разредили течността със сок от малини и продължили да се черпят. Никой не се усъмнил, че в чашите има силно отровна течност и не усетил странния вкус и мирис на напитката. По-късно всички се озоваха в болница със симптоми на натравяне. За жалост двама от тях издъхнаха – 18-г. момиче и 17-г. момче.
Експертизите установиха, че децата не са пили вино, а течност за чистачки на автомобили. Препаратът бил оставен във вилата от бащата на Даяна.

Тя ще трябва да плати и по 25 000 лева кръвнина на двамата родители на единия загинал – Кристиян Чучков, които претендираха общо за 100 000 лева.

Адвокатът на Калайджиева каза пред окръжните магистрати, че тя е била млада, неопитна и не е знаела какво сервира на гостите си. Самата Даяна пострадала и също лежала в болница. Ако бъде изцяло оправдана и обявена за невинна, то ще паднат и гражданските искове на родителите на починалия младеж. При намалена присъда гражданските искове остават в сила. „Ние нямаме сили да се борим повече. Достатъчно мъка преживяхме. Каквото реши съдът, това ще е. Но няма как при смърт на две деца да няма виновен", заяви Иван Чучков, баща на загиналия Кристиян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай