Делото срещу Цветанов за „Не"-тата пак стига до ВКС

Делото срещу Цветанов за „Не"-тата пак стига до ВКС | StandartNews.com

Делото на бившия вътрешен министър и настоящ председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, по което той бе осъден на 4 години затвор от Софийски градски съд (СГС), стигна за втори път във Върховния касационен съд (ВКС), съобщава БГНЕС.

Това е делото, по което Цветанов бе признат за виновен от първата съдебна инстанция - Софийският градски съд (СГС). Присъдата му от 4 години затвор беше произнесена заради това, че като вътрешен министър е дал шест отказа за разпореждане за подслушване на три лица. Обвинението е за неизпълнение на служебни задължения с цел осуетяване на наказателно преследване.

След като бе признат за виновен от съдия Тони Гетов, присъдата бе потвърдена и от Софийският апелативен съд (САС). На 19 юни ВКС обаче отмени решението на САС и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

Върховните съдии приеха тогава, че е нарушено правото на Цветанов да получи правосъдие от безпристрастен съд, гарантирано от Конвенцията за защита правата на човека и от Наказателно-процесуалния кодекс. Решението беше подписано с особено мнение на съдия Жанина Начева.

Втория път Софийският апелативен съд (САС) оправда Цветанов. От мотивите на съдебния състав стана ясно, че според тях бившият вътрешен министър е имал право да решава дали да се приложи или не подслушване, разрешено от съд по искане на прокуратурата. Посочено е, че е имало празнина в нормативната уредба - в Закона за специалните разузнавателни средства нямало хипотеза какво да се прави, ако министърът разбере, че е налице опасност от разкриване на оперативните способи.

Така делото отново е на вниманието на Върховния касационен съд (ВКС). В края на октомври делото бе публично разпределено и системата за случайно разпределение на дела посочи за докладчик съдията от Трето наказателно отделение Мая Цонева. За първата възможна дата, на която тя заседава - 8.12.2015 г., в състава със съдия Цонева са съдиите Красимир Харалампиев и Даниела Атанасова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай