Делото срещу кмета на Исперих заапочна отначало

Делото срещу кмета на Исперих заапочна отначало | StandartNews.com

Бейсим Басри е обвинен в опит за убийство, основният свидетел на прокуратурата междувременно е починал

Процесът срещу кмета на Исперих Бейсим Басри, който е обвинен в опит за убийство, започна отначало. Втори състав на окръжния съд в Разград ще решава виновен ли е градоначалникът на лудогорската община, след като апелативните съдии във Варна отмениха постановената тригодишна условна присъда и върнаха делото за ново разглеждане, заради открити процесуални нарушения. Вторият старт на делото започна в отсътвието на ключов свидетел, който междувременно е починал.

Басри ще отговаря отново за това, че през февруари 2013 година, по време на бракониерски лов в охранявания правителствен резерват „ Воден Ири Хисар" край Исперих е стрелял по горски стражари, опитали да го задържат. Според обвинението откосът на градоначалника, произведен с бойни патрони на автомат „Калашников" е бил насочен срещу тримата лесничеи, като само един измежду тях, покойният вече Пеньо Астарджиев, твърди, че е разпознал в лицето на нападателя кмета Басри.

Заради ключовото значение на показанията на починалия лесничей, те бяха прочетени отново в съдебната зала. Прокуратурата базира обвинението си и върху резултатите от ДНК експертиза, която сочи, че върху бейзболна шапка, намерена до дървото от което е стреляно, са открити биологични следи от косата на кмета Басри.

В следващите 3 дни ще бъдат разпитани над 20 свидетели и вещи лица, за да стане ясно има ли вина общинският управник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай