Ченалова на съд за престъпления по служба (ОБЗОР

Ченалова на съд за престъпления по служба (ОБЗОР | StandartNews.com

Бившата съдийка Румяна Ченалова отива на съд.

Софийската градска прокуратура даде на съд бившата съдийка Румяна Ченалова за престъпление по служба по търговско дело, което разглеждала, и за поправен протокол. Едното обвинение на Ченалова е, че по искова молба на "Обединени енергийни търговци" (ОЕТ) с ответник НЕК съдийката от Софийския градски съд (СГС) облагодетелствала ищеца. Насрочила делото, без ОЕТ да платят дължимата държавна такса от 258 396 лв.

Същото се повторило и при следващо увеличение на исковата претенция на ОЕТ, твърдят от прокуратурата. По този начин дружеството ОЕТ спестило 434 105 лв. от невнесени такси.

"След това съдийката допуснала поискано от ОЕТ обезпечение на исковата претенция до размера на главницата - 6 459 922 лв., и е издала обезпечителна заповед. Така сметките на НЕК били запорирани и дружеството не е могло да оперира с тях", обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Освен това Ченалова дописала изявление от ОЕТ в съдебен протокол, което не било направено в заседание. Доказателства за това били аудиозаписът от заседанието и техническа експертиза на служебния компютър на съдийката. Съдебна секретарка разказала, че съдийката ѝ диктувала неверни неща в протокола.

"От деянията на Ченалова са настъпили неблагоприятни последици за авторитета на СГС и на съдебната система", каза още Арнаудова.

По това разследване Ченалова беше задържана през пролетта на м.г., но съдът я освободи срещу 8000 лв. гаранция. Тогава апелативните магистрати посочиха в определението си, че прокуратурата не е представила никакви доказателства за престъплението по служба. Ченалова има и второ дело, което още не е внесено в съда. Тя е обвинена, че е забавила частен протест по делото за двойното убийство пред дискотека "Соло", заради което осъденият на доживотен затвор Илиян Тодоров се укрил от правосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай