Брендо невинен за пране на пари

Софийският апелативен съд смени домашния арест с подписка

Брендо невинен за пране на пари | StandartNews.com

Соченият за кокаинов бос на свобода, надява се да събори и присъдата си в Италия

11 юли се оказа късметлийски за Евелин Банев - Брендо. Софийският апелативен съд оправда сочения от МВР за "кокаинов крал" Брендо по обвинението му за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Заедно с него за невинни бяха обявени и бившата му съпруга Моника Добринова, доведеният му брат Симо Карайчев и вдовицата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев - Десислава. Мярката за неотклонение на Брендо е променена от домашен арест в най-леката - "подписка".

София. Началото на заседанието, на което Брендо и компания трябваше да чуят какво е решил съдът, беше предварително обявено за 11 часа. Дошлите в този час в съдебната зала журналисти обаче разбраха, че присъдата вече е обявена в 9 ч.

Промяната била направена заради заетостта на съда. Оказа се, че в този ден апелативните магистрати трябва да гледат над 10 дела, които по закон трябва да вървят в зала без прекъсване. Страните и адвокатите на Брендо са били призовани по-рано. Нито един от подсъдимите не се е явил в съдебната зала. Прокуратурата може да протестира решението пред Върховния касационен съд.

Брендо прекара близо 2 години в следствения арест преди Апелативният съд да смекчи мярката му през март т.г. Делото, по което Брендо чу "невинен", се точи вече повече от 7 години. През април 2007 г. Банев е привлечен като обвиняем за това, че от 2003 до 2005 г. заедно с убития две години преди това Константин Дишлиев и другите трима подсъдими са участвали в организирана престъпна група за пране на пари. Малко след ареста на Брендо беше застреляна майката на Константин Дишлиев - Йорданка Запрянова. Неофициалната информация е, че Запрянова е трябвало да даде показания по делото срещу съдружника на покойния си син.

Банев бе осъден по това обвинение на 7 години и половина затвор от Софийския градски съд (СГС) на 15 февруари м.г. Добринова, Карайчев и Дишлиева пък получиха тогава по 3 години условно с по 5 години изпитателен срок. Според отмененото от САС решение на първа инстанция Брендо трябваше да плати глоба от 30 000 лева, както и да възстанови на държавата 21 млн. евро. Според обвинението между 17 октомври 2002 година до края на май 2005 година Брендо и останалите са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Освен от прокуратурата твърдят, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания. Той е осъществен от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода от края на 2003 г. до февруари 2005 г. Двамата обаче така и не бяха разпитани по делото. В мотивите си за осъдителната присъда съдия Костадинка Костадинова от Софийски градски съд записа, че "веригата от косвени доказателства е непрекъсната, водеща до единствено възможния извод", че подсъдимите са имали връзки и контакти с хора, с които са си предавали пари от търговия с наркотици. Според магистратите при този вид престъпление е трудно да се установят преки доказателства.
Вчера апелативните съдии Иво Вапцаров, Стефан Илиев и Калинка Георгиева обаче очевидно приеха, че няма достатъчно доказателства в подкрепа на обвинителната теза. Единствено Георгиева е подписала оправдателните присъди с особено мнение. Какво е то обаче ще стане ясно едва след огласяването на мотивите на съдебния състав по казуса в едномесечен срок, както е по закон.

В същото време през пролетта на 2012 година италианските служби, с помощта на българската полиция, проведоха операция "Кокаинови крале", при която бяха арестувани 36 души. Сред тях беше и Брендо, който беше екстрадиран в Милано. На 9 юли м.г. италиански съд постанови срещу Евелин Банев 20-годишна присъда за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин от Латинска Америка за Западна Европа. Това наказание обаче не е окончателно, тъй като предстои по обвинението да се произнесе втората инстанция. Понеже присъдата в Италия не е влязла в сила, Брендо беше върнат у нас под домашен арест.

Той беше задържан в средата на май 2012 г. на пътя Бургас - Созопол и обявен от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов за "кокаинов крал", замесвайки го с международен трафик на дрога в големи мащаби. Срещу Банев започна процес и в Италия за разпространение на наркотици. Последва и екстрадирането му там, където бе осъден на първа инстанция. Впоследствие румънските власти също поискаха Банев да им бъде предаден, за да го съдят. На 21 януари 2014 г. Софийски градски съд разреши екстрадицията на Брендо в Румъния. Месец по-късно Софийски апелативен съд обаче отмени заповедта. Оказа се, че сроковете за изпълнение на европейската заповед за арест са изтекли. Така в крайна сметка Евелин Банев снощи можеше да събере на банкет свои приятели, за да отпразнува свободата си.

Още търсят кой отвлече дъщеря му

Все още не е са открити извършителите на отвличането през м.г. на 10-годишната Лара, дъщеря на Брендо. След 47 дни в плен тя изненадващо бе освободена. Не стана ясно обаче дали е платен откуп за свободата й.

Не е известно и коя я "къртицата" на Брендо, докладвала за действията на властите в Италия, Швейцария, България по дело от "Кокаинови крале". За нейното съществуване съобщи през 2012 г. тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов на пресконференция. Той оповести подробности за акцията срещу трафика на кокаин в Европа "Кокаинови крале" и това, че Брендо има "къртица" на важен пост, която му предала секретен доклад за разследването. МВР твърдеше, че е бивш служител на вътрешно министерство, а в момента е действащ държавен служител. Две уведомителни писма са изпратени до прокуратурата в Милано с молба да отговори на поставените в съдебната поръчка въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай