Борислав Цеков напусна правния съвет при Радев

Цеков обяви, че според него няма причина Радев да протака с решението си

Борислав Цеков напусна правния съвет при Радев | StandartNews.com

Румен Радев освободи със свой указ Борислав Цеков като член на Правния съвет към президента на Републиката, съобщиха от прессекретариата на държавния глава, без да се дават повече подробности. Това се случва на фона на очакването ще върне ли президентът избора на Иван Гешев за главен прокурор и последните изказвания на Цеков по темата.

По-рано Цеков обяви пред Нова телевизия, че според него няма причина Радев да протака с решението си. По думите му президентът сега трябва или да подпише указа за назначаването на Гешев, или да върне решението на ВСС. "Трета възможност няма. Сигурен съм, че президентът ще спази конституцията. Не е вярно, че няма срок за решението му. Когато няма фиксиран срок, то се дължи веднага. Конституционният съд се произнася, че става дума за разумен срок, което може да е няколко часа, може и няколко дни. Излишно протакане, такова, за каквото някои призоваваха, е недопустимо", заявява Борислав Цеков.

Борислав Цеков се оттегля от правния съвет към президента, стана ясно от негова публикация в профила му във Фейсбук. В нея се казва:

"Скъпи приятели, многобройни нови делови ангажименти налагат да редуцирам някои от досегашните си делови активности поради липса на време. На първо място, още миналата седмица след завръщането си от Америка, в петък на 25 октомври, уведомих президента Радев, че занапред няма да мога да участвам в неговия правен съвет (виж: писмото). На второ място предстои да прекратя част от преподавателските си ангажименти. На трето: участието си в консултативния съвет по конституционни въпроси при омбудсмана. Съобщавам го сега, след изборния ден, за да няма спекулации. Приоритетите ми сега са други".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай