Близнашки с нова идея за независимия прокурор

Съветите на Венецианската комисия тласкат държавата към неясно бъдеще, каза професорът

Близнашки с нова идея за независимия прокурор | StandartNews.com

Има много лесно и елегантно решение по казуса с независимия прокурор, който трябва да разгледва главния. Това заяви професорът на конституционно право Георги Близнашки по България он еър. Този човек не трябва да е постоянно действаща фигура, а ще работи, ако възникне ситуация, ще се излъчва от състава на Инспектората и ще представя резултатите от разследването пред прокурорската колегия. Това може да се стане с промяна в НПК, не е необходимо да се опира до Конституцията, обясни Близнашки.  Той даде за пример подобни струкури в европейските държави.

Близнашки отново заяви, че създадената ситуация благоприятства кръговете, които искат да няма силна прокуратура. Заяви още, че главният прокурор не е престъпник, а достоен човек с дълга карирера в съдебната система и е доказал, че е достоен да заеме тази позиция.

Ситуацията с възможно разследване около него е насаждане в общетвото на фалшив проблем, къздаден изкуствено от определин кръгове, каза още Близнашки и изказа съжаление, че първите хора в държавата вместо да организиран сериозен експертен дебат, се обръщат към Венецианската комисия.

Тази комисия съществува, за да подпомага страните в присъединителният им процес към Европейския съюз, припомни Близнашки и добави, че тя се състои от холандец, който никога не е стъпвал в България, както и от косовар и украинец, в които държави демокпрацията е на светлинни години от постиженията в правото на страна като България. Техните  съвети, тласкат страна в неясно бъдеще, категоричен е Близнашки.

Важно е да има пробив в наказанията за политициге и да се стигне до ефективни присъди, защото това са очакванията на хората. Имахме разграбване на националното богатство в продължение на 30 години и сега идва часът на истината.  Това е и неистовият страх на някои кръгове от тандема Цацаров- Гешев, добави професорът.

КПКОНПИ е особена институция и е добре, че начело там застава човек като Цацаров - с изключителен интелект и правна култура, който ще придаде нов живот на тази комисия, смята Близнашки.

Според него Цацаров много добре ще си партнира с новия главен прокурор. Гешев е човек на действието. Очаквам енергични действия от страна на прокурататар, а като това се подкрепя от инициативността на КПКОНПИ, се създава благоприятната среда да имаме пробив в борбата срещу организираната престъпност, каза Близнашки.

По повод хората в БСП, които са гласували за Цацаров въпреки решението на висшето ръководство, Близнашки каза: Това са хора, които имат глави на раменете, защото едно е да искаш да свалиш правителство, друго е да работиш срещу държавата си..

Той заяви, че Корнелия Нинова се опитва да смъне БСП до равнището на ДСБ на Иван Костов. Получава се някакъв странен синхрон между тези две фигури, каза още Близнашки. 

Според него бъдещето на БСП не е светло, каза, че е направил в миналото много повече за тази партия от хора, които са на ръководни позиции. Не можем да бъдем заложници на герои от прехода, върху които тегне сянката на съмнение за корупция и злоупотреби в недалечното минало, те не бива да задават обществения тон, каза още професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай