Близнашки: Паралелната държава атакува

България не може да си позволи авторитерни инструменти

Близнашки: Паралелната държава атакува | StandartNews.com

Равносметката от двумесечното извънредно положение в България е, че се справихме успешно, а Конституцията издържа. Това за пореден път показва, че тя е добра, заяви проф. Георги Близнашки по България он еър. Впечатли ме, че държавата е тук, институциите работат, особено средния ешелон, добави той. Бившият служебен премиер заяви, че е достойно за уважение както поведението на щаба, така и това на шефовете на болниците, които са се показали като съвременни мениджъри.

Той обаче припомни, че само ден след отменянето на извънредното положение, паралелната държава е започнала с атаките.

Според него всички тези опити за дестабилизиране на държавата имат своето обяснения с това, че се повдигат обвинения срещу знакови фигури. Кой е мислил че империята на Васил Божков ще се срине за дни? Очевидно ситуацията върви към прочистване, което кара паралелната държава да прави опити да атакува демокрацията с крясъци, протести и други форми, каза Близнашки.

Той даде за пример както опитите да се манипулира мониторинговия контрол, така и изпълзяването на хора от ДС, които сега апелират за приключване на демокрацията. „На всички тези хора искам да им кажа, че България не може да си позволи авторитарни инструменти. Много от новите политически сили не правят разлика между държавата и правителство, но това няма да им бъде простено, защото народът не е глупав“, каза още Близнашки.

Цялата паралелна държава трябва обаче да знае, че който посегне на конституцията, винаги губи,  а последствията са  катастрофални, добяави той.

Близнашки обвини президента Радев, че вместо да заема неутрална позиция и да бъде в ролята на обединител, той непрекъснато се заяжда с властта, за да се върне в играта и се солидаризира с група олигарси, които рано или късно ще се сблъскат със закона.  Според конституционния експерт обаче свличането на държавния глава е необратим процес, а голямата му грешка е, че се опита да променя Конституцията, въпреки че е избран, за да е неин пазител.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай