Бивш антимафиот скри къртицата на Цветанов

Бивш антимафиот скри къртицата на Цветанов | StandartNews.com

Присъда за зам.-шефа на ГЕРБ - след евроизборите

София. Ключовият свидетел по делото срещу бившия вътрешен министър Орлин Тодоров, който ръководеше антимафионите във Велико Търново, отказа да назове името на човека от МВР, който му е разкрил, че срещу него се прилагат специални разузнавателни средства.

Свидетелят стана причина за неколкократно отлагане на делото като последния път отказа да дойде в съда, твърдейки че автомобилът му се е развалил край Севлиево. Местното районно управление обаче установи, че колата е в движение и съдът му наложи глоба от 300 лева.

Тодоров за пореден път бе глобен, тъй като отказа да съобщи името на човека, разкрил му секретната информация. Съдия Тони Гетов първоначално се опита да разясни на свидетеля закона като му посочи, че гражданите имат право да мълчат пред магистратите само ако случаят касае техен близък или роднина. Въпреки това, Тодоров упорито отказа да назове името на къртицата. А след като приключи разпитът му, адвокатът на Цветанов Менко Менков опита да удължи още края на съдебната фаза като поиска справка кой точно прокурор е изискал от тогавашния вътрешен министър прилагане на СРС-та по отношение на Тодоров.

Защитата настоя и за справка дали досъдебното производство срещу антимафиота е образувано преди или след искането да бъде подслушван. Наложи се обвинителите да изискат спешно справката от колегите си от Ловешката окръжна прокуратура. Тя обаче се оказа секретна и закъсня, което наложи отлагане на процеса за 29 май. Така Цветанов се измъкна от присъда преди евроизборите, които са на 25 май.

След края на заседанието Цветанов обясни, че тъкмо това, че Тодоров е знаел, че го подслушват, го е мотивирало да откаже допускането на СРС-та. Според обвинението вътрешният министър е написал 6 "не"-та на постановления, издадени от съдии и прокурори, искания за подслушване на търновския антимафиот.

По време на самия разпит освен това, че бе глобен с общо 600 лева, Тодоров шашна съда като обяви, че познава Цветанов от телевизията, а на живо го е виждал едва три пъти служебно. Като писмени доказателства в защита на Цветанов пък бяха приложени редица грамоти и благодарствени писма, включително от шефа на испанската полиция и на 190 конгресмени от САЩ.

Ако бъде признат за виновен, бившият МВР-шеф може да получи до 6 години затвор, както и да му бъде забранено да заема държавна длъжност. Цветанов и Тодоров пък са съпроцесници по друго дело - за присвоени 50 000 лева от системата на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай