Бивш шеф на КПКОНПИ подкрепи Сотир Цацаров

Главното изпитание за държавната администрация е борбата с корупцията, каза проф. Стоян Кушлев

Бивш шеф на КПКОНПИ подкрепи Сотир Цацаров | StandartNews.com

"Заставам категорично зад кандидатурата на Сотир Цацаров", каза пред БНР проф. Стоян Кушлев, който през 2005 г. оглави първообраза на днешната КПКОНПИ.

"Той многократно е дал доказателства, че зачитането на върховенството на закона е негов пръв професионален дълг", категоричен бе Кушлев по отношение на Цацаров..

"Главното изпитание за държавната администрация е борбата с корупцията", каза Кушлев и коментира, че от повече от месец е знаел, че се водят разговори с настоящия главен прокурор Сотир Цацаров да оглави Антикорупционната комисия, а от 10 дни вече е знаел, че той се е съгласил.

Стоян Кушлев коментира и работата на Сотир Цацаров като главен прокурор и я оцени високо, тъй като според него прокуратурата е станала водеща институция в борбата срещу престъпността.

"Конституирането на КПКОНПИ по сегашния закон не дава възможност за пълна независимост на тази комисия", категоричен бе проф. Кушлев и припомни, че когато той е бил председател на създадената през 2005-а година Антикорупционна комисия, тя е била на квотен принцип - трима души са се избирали от парламента, имало е представител на президента, а председателят се е назначавал от министър-председателя.

"Много по-голяма база и основание би имала комисията, за да извършва тази тежка задача - да отнема имущество, придобито от престъпна дейност, ако комисията  има в състава си хора, които представляват трите власти - парламент, президент и министър-председател", коментира още той.

Според него не е правилно искането на БСП президентът да назначава председателя на КПКОНПИ, защото властта на държавния глава е номинална, а правителството и премиерът осъществяват управлението на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай