Бивш министър сипе люти обвинения по Гешев. Горил документи

Той твърди, че документи, уличавали политици, са били изгорени лично от главния прокурор

Бивш министър сипе люти обвинения по Гешев. Горил документи | StandartNews.com

Според бившия служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев нападна главния прокурор Иван Гешев, като изсипа върху него редица обвинения, заради които обвинител номер едно трябва да бъде отстранен от Висшия съдебен съвет (ВСС).

Има много сигнали срещу Гешев. Например има подаден сигнал в МВР, че той е унищожил документи по случая "КТБ", обяви Демерджиев пред Нова телевизия.

Той твърди, че документи, които са уличавали някои политици, са били изгорени лично от главния прокурор. „Това е станало до вилата му“, конкретен бе бившият министър.

Демерджиев коментира и ситуацията, свързана с бащата на Иван Гешев, който е придобил дял от определена фирма. “Не ставаше ясно основанието той да придобие 2% от това дружество. Това е станало в резултат на съмнение, че Гешев е поел ангажименти към дела”, каза той. Според него Гешев дължи обяснение на какви основания баща му е придобил съответните проценти. "Надявам се и този сигнал да присъства в тези, които министърът на правосъдието ще внесе", добави Демерджиев.

„Пленумът на ВСС трябва да разгледа предложението за отстраняване на главния прокурор, ако такова бъде внесено от министъра на правосъдието. Вярвам, че това ще стане. Горещо се надявам това да стане още следващата седмица. Оттам нататък Пленумът е длъжен да събере доказателства във връзка с твърденията за извършени нарушения или уронване на престижа на съдебната власт. Част от тези основания са дори неявяването на Гешев на заседанието на Пленума и на Прокурорската колегия”, обясни още Иван Дерменджиев.

Той коментира и призоваването на премиера Кирил Петков да даде показания за казуси, които станаха обществено достояние през медиите. „Прокуратурата е длъжна да се самосезира, да ги провери и да уведоми обществото, в рамките на няколко месеца, каза г-жа Кьовеши. Това трябва да се случи. Вместо да направи това, прокуратурата очаква министър-председателят да направи някакъв тип собствено разследване и да ги уведоми. Това е абсурдно. Ангажимент на прокуратурата е да разследва”, заяви Дерменджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай