Без служебни съдебни защитници в Пиринско от май

Без служебни съдебни защитници в Пиринско от май | StandartNews.com

Търпението на адвокатите в Пиринския край се изчерпа и те предприемат ефективни протестни действия. Това бе решено на извънредно общо събрание на Адвокатската колегия в събота в Благоевград, което продължи над два часа. Причината е, че дълго време Народното събрание отказва да разгледа проектозакона за адвокатурата.

От 1 май спираме обслужването на правната помощ, категоричен е председателят на колегията адвокат Иван Чолаков. Това означава, че делата в съдилищата и досъдебните производства няма да се обслужват от служебни защитници.

Ако до края на май управляващите не започнат обсъждане на проектозакона, адвокатите ще преминат към още по-сериозни протестни действия. Те предвиждат от 1 юни да спрат да влизат по наказателни дела. От тази дата те ще откажат да се явяват и като дежурни защитници на задържани лица при разглеждане на мерките им за неотклонение. На практика ще бъде затруднена работата на цялата съдебна система.

"Много се надявам политиците да се стреснат и да не допуснат това да се случи. Колегите от останалите Адвокатски колегии в страната също очаквам да ни подкрепят", каза още Чолаков.

Решенията и за двата протеста са взети с над 75% мнозинство. Адвокатите смятат,че политиците протакат приемането на промените в закона за адвокатурата, защото те щели да разрушат монопола от страна на частните съдебни изпълнители и нотариусите. „Знаем, че те имат силни лобита в парламента, а законопроектът за адвокатурата не работи в техен интерес", коментираха те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай