Без решетки за бизнесмен, премазал двама прокурори

Без решетки за бизнесмен, премазал двама прокурори | StandartNews.com

Колегите им в Сливен са в шок след условната присъда на шофьора убиец

Невинен съм за катастрофата, вещи лица ме топят, кълне се Николай Тодоров

Сливенските прокурори са в професионален шок. Оказа се, че шофьорът, който предизвика смъртта на двама техни колеги и рани тежко трета прокурорка, получава условна присъда. Апелативен съд Пловдив отмени присъдата от 4 г. затвор ефективно за бизнесмена Николай Тодоров от Бургас. Вместо това пловдивските магистрати постановиха 3 г. условна присъда с 5 г. изпитателен срок на бизнесмена, който на 16 декември 2011 г. блъсна със своя джип лекия автомобил на трима прокурори. Мотивите на Апелативен съд-Пловдив за намаляване присъдата не са поместени в електронния регистър с решенията на Съдебната палата под тепетата. Според присъствали на заседанието на 16 февруари, когато е разгледана молбата на Николай Тодоров за по-леко наказание, ефективната му присъда е заменена с условна, тъй като пловдивските съдии преценили, че шофьорът няма вина за катастрофата. Виновни били прокурорите, които

не спрели на знак "Стоп" на кръстовището

в Сливен, където е станал трагичният инцидент. В същото време Апелативният съд признава Тодоров за виновен в това, че е имал време да намали скоростта си и да спре, но не го е направил. Затова го осъждат на 3 г. условно.

Катастрофата стана на главния път София-Бургас на разклона за село Тополчане и Сливен. На място загинаха прокурорът от Окръжна прокуратура Сливен Димитър Димитров и районният прокурор на Котел Георги Георгиев. Прокурорката в Окръжна прокуратура Сливен Виолета Калайджиева бе тежко ранена и няколко месеца не ходи на работа, докато траеше лечението й. Тримата обвинители са се возели на лек автомобил "Мерцедес", собственост на прокурора Димитър Димитров, който го е и управлявал. Те са отивали в Котел, където двамата окръжни обвинители трябвало да извършат проверка на местната районна прокуратура. Окръжен съд Стара Загора лиши бизнесмена Николай Тодоров от право да управлява МПС за срок от 7 г. Апелативен съд-Пловдив обаче отмени и тази част от присъдата, като намали лишаването от право да управлява МПС на 5 г.

"Просто сме шокирани", бяха категорични вчера прокурорите от Сливен. Виолета Калайджиева, която освен прокурор в Окръжна прокуратура е и говорител на институцията, отказа какъвто и да е коментар. "Има и трета инстанция", си позволи да каже само прокурорката. Следствие на катастрофата Калайджиева получи средна телесна повреда. Повече от месец тя бе по болници, а впоследствие няколко месеца се лекуваше вкъщи. "Стандарт" научи, че по време на съдебните дела прокурорът Димитър Димитров се представлява само от адвокат, упълномощен от неговия син. Оказа се, че Димитров няма други близки, освен сина си, който обаче е в Канада. За разлика от него, близките на районния прокурор на Котел Георги Георгиев редовно посещават делата във връзка със смъртта на обвинителя.

Видяхме сълзи в очите им

заявиха пред "Стандарт" обвинители от Сливен. Нито един от местните прокурори не иска да изкаже неодобрението срещу присъдата публично. Факт е обаче, че обвинителите роптаят помежду си. Те очакват да видят мотивите на апелативните магистрати.

"Невинен съм и съвестта ми е чиста. Затова ще се боря докрай за оправдателна присъда. Ситуацията беше такава, че не можех да направя абсолютно нищо, за да избегна удара", каза пред "Стандарт" вчера 42-годишният подсъдим бизнесмен Николай Тодоров. Той категорично не е съгласен с условната присъда и мечтата му е да чуе в съдебната зала "невинен". Тодоров твърди, че всички технически експертизи, представени в съда от вещите лица, са били сгрешени и пълни с взаимно изключващи се данни. Затова той е сезирал прокуратурата срещу експертите за лъжесвидетелстване. В момента тече разследване, а държавното обвинение ще прецени дали има данни за умишлено престъпление от страна на вещите лица. "Хвърлих много труд и средства, за да оборя заключенията по експертизите. Ако на мое място беше човек, който няма необходимите технически знания, щеше да отнесе много голяма присъда. В представените експертизи вещите лица твърдят, че магистратите са се движили в автомобил "Мерцедес" S-180. Такъв модел не съществува в света. Ако допуснем, че са объркали случайно, то как са сбъркали и килограмите на колата?

Изкарали са я с половин тон по-тежка

отколкото е в действителност по документи. В същото време отново бъркат модела на гумите на моя автомобил. Когато са изчислявали скоростта и възможностите на автомобила за спиране, са заложили такъв модел гуми, който дава перфектно сцепление, а истината е, че аз такива никога не съм имал дотогава. В другата експертиза при изчисленията залагат коефициент за сцепление върху сух асфалт, а има 15 свидетели по делото, които потвърдиха, че валеше дъжд. От снимките също се вижда, че асфалтът е мокър", разказа обвиняемият.

След като открил несъответствията и грубите грешки, той възложил 4 други независими експертизи, които сам финансирал. Всички са установили коренно различни факти от тези, представени в съда. Всеки момент трябва да бъде изготвена и петата, която Тодоров е поръчал в Германия. "Наясно съм, че всички тези експертизи няма да ми свършат работа в съда, но ги изисках за собствена информация. Исках да съм абсолютно сигурен, че нямам никаква вина. Аз много тежко преживях случилото се, трябваше да мине много време, докато се възстановя. И не спирах да се питам - можех ли да направя нещо, за да предотвратя удара. Сега вече знам със сигурност, че не е имало такъв шанс", коментира управителят на "Мела инвест".

Според данните на експертизите, поръчани от Тодоров, когато мерцедесът на магистратите навлиза в платното, разстоянието с другата кола е било 45 м. Тодоров е

имал 2,5 секунди време до сблъсъка

Той се опитал да избегне удара, като отклонил леко наляво, но не достатъчно. "Не можех да завъртя пълен наляво, защото точно в това време насреща, в другото платно, идваше кола. Трябваше да се блъсна челно в нея. Много ми е болно, че в съдебната зала се казаха толкова много неистини. Ранената прокурорка например каза, че не съм оказал никаква помощ след катастрофата. Тя може и да не помни, защото е нормално да е била в шок, но аз направих всичко, което можеше. Когато се случи тази страшна катастрофа, батериите на телефоните ми бяха паднали. Спрях веднага един бус и помолих шофьора да звъни на "Бърза помощ" и полицията. Веднага отидох и отворих колата, седях на задната седалка и държах единия от ранените, който изглеждаше най-зле. Когато дойдоха лекарите, целият бях в кръв. Ако имах вина, без колебание щях да се призная за виновен. Но аз съм категоричен, че нямам и искам и съдът да установи това", каза още Николай Тодоров пред "Стандарт".

Загинаха на път за новогодишен купон

Катастрофата на 16 декември 2011 г. стана в деня, когато обвинителите трябваше да празнуват Нова година. Самият районен прокурор на Котел Георги Георгиев пък няколко месеца по-рано черпи за своето избиране. Преди това той беше военен следовател. Димитър Димитров от много години бе прокурор в Окръжна прокуратура. Неговият професионален път започва като полицай. Виолета Калайджиева пък е известна като един от пишещите поезия магистрати. Наскоро тя издаде стихосбирка и редовно посещава литературни клубове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай