Атака даде на Главния прокурор кмета на Добрич

Атака даде на Главния прокурор кмета на Добрич | StandartNews.com

Добрич. Депутатът от Атака Калина Балабанова подаде сигнал до Главния прокурор относно съмнения за конфликт на интереси и ощетяване на Община Добрич, съобщиха от партията. Сигналът касае продажбата на тролейбусната мрежа в града, след като ОбС взе решение за ликвидиране на общинското дружество за тролейбусен транспорт.

Според Балабанова кметът на Добрич Детелина Николова не спазва изискването за лицензиран оценител, който да направи пазарната оценка по ликвидационния метод на тролейбусна кабелна мрежа града. Депутатът оспорва направената оценка и изказва съмнение за личният интерес на фирмата, като дава пример със завишени стойности на дейности по демонтажа. В сигнала още Балабанова пише, че Николова е извършила и друго нарушение – вземайки еднолично решение за намаляване на началната тръжна цена с 20 на сто при повторния търг за мрежата. Тя твърди още, че има свързаност между фирмата, извършила оценката на мрежата и фирмата – спечелила втория търг. Балабанова сезира Главния Прокурор Сотир Цацаров да извърши проверка, дали кметът на Добрич е извършила престъпления по служба според НК, както и Министерството на финансите, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата, Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси за съмнения за причинени финансови вреди в особено големи размери, конфликт на интереси и корупция.

Добричкият градоначалник коментира сигнала с думите: „Приемам спокойно всички сигнали на Атака. Те идват от една компрометирана политическа сила, която съобразно моментен политически интерес е в състояние да потърси едно или друго обвинение. Приемам сигналите на Атака повече като политически фойерверк, който иска да предизвика и който цели да се върнат някогашните позиции на Атака в Общински съвет Добрич, които тя безусловно загуби" – пише в официалното си становище Детелина Николова, разпространено до медиите. След това тя излага фактите по казуса, като изрежда детайлно развитието на темата, започвайки с решението на ОбС за промяна на транспортната схема на Добрич и проследявайки детайлно казуса.

„В края на мандата сме и това обстоятелство е достатъчен факт, за да са наясно всички хора, че бъдещите кандидати за кмет ще се опитват да привличат вниманието към себе си. В обществото няма „данък говорене" и сме стигнали до там, че който работи и има резултати в работата си винаги е атакуван и охулван" – заявява в заключение Николова и посочва, че общинският съветник и лидер на Атака в областта Атанас Атанасов чрез фирмата си е санкциониран неведнъж за продажба на некачествено гориво. „Факт е и, че към днешна дата г-н Атанасов има и данъчни задължения. Важно е общинските съветници да работят отговорно, законосъобразно, за да имат основание да отправят нападки" – казва Николова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай