Арнаудова: Документите на Манолев са фалшиви

Искани са пари за дейност, която не е имало намерение да се осъществява, каза говорителят на главния прокурор

Арнаудова: Документите на Манолев са фалшиви | StandartNews.com

Действителната дейност на къщата за гости край Сандански на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев е за задоволяване на личните му нужди. Къщата е била използвана само от Манолев и семейството му, съобщи на извънреден брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Днес Окръжна прокуратура- Благоевград привлече като обвиняеми бившия министър на икономиката Александър Манолев и Анна Димитрова за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, извършено от двамата в съучастие и при условията на продължавано престъпление /по чл.248а, ал.3, вр. ал.2 вр. чл. 20, ал.3 и ал.4 вр. чл. 26, ал.1 от НК/. 

"Според доказателствата, които са събрали колегите, всички документи, които са послужили и са представени пред Държавен фонд „Земеделие”, са с невярно съдържание. Те са привлечени като обвиняеми за престъпление, което нарушава интересите на ЕС за представяне на неверни сведения пред ДФ „Земеделие”. 

Всички документи, които са били представени пред фонда за отпускане на финансирането, са с невярно съдържание. Искани са пари за дейност, която не е имало намерение да се осъществява и не е осъществена”, поясни Арнаудова. От думите й стана ясно още, че е направена частична експертиза на подписите. В голяма част от документи подписът не е положен от Ана Димитрова. 

„Доказателствата са достатъчни, за да се ангажира наказателната отговорност и на двамата”, категорична бе Арнаудова. Тя добави, че Ана Димитрова съществува. Тя е на 25 години е дъщеря на жената, която отглежда децата на Манолев.

"Манолев е отказал да му бъде направена криминалистическа регистрация, отказал е да попълни и декларация за имотното състояние. Още в началото на разследването бяха възложен данъчни ревизии и на Анна Димитрова, и на Александър Манолев. Очакваме и информация от мобилния оператор да ни каже този номер, който фигурира във всички документи. 

Съмненията са, че това е личния номер на Александър Манолев", каза още Арнаудова. "Мерките за неотклонение са: 100 000 лева парична гаранция за Александър Манолев и 2000 лева за Анна Димитрова. Тези параични гаранции са съобразени спрямо имотното им състояние", уточни говорителят на главния прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай