Арест и домашен арест за хазартните комисари

Двамата са обвинени, че тенденциозно не са упражнявали контрол върху фирмите на Божков

Арест и домашен арест за хазартните комисари | StandartNews.com

Един арест и един домашен арест, съответно за Пламен Георгиев и за Тодор Марков - това реши Апелативният специализиран съд на днешното заседание за мерките за неотклонение на двамата, които са отговаряли за контрола в Комисията по хазарта, съобщи Канал 3.

Двамата са обвинени, че тенденциозно не са упражнявали контрол върху фирмите на Васил Божков, и че били част от организирана престъпна група, ръководена от хазартния бос.

Днес прокурорът по делото напомни, че Георгиев и Марков са обвинени в тежко престъпление, което се наказва с лишаване от свобода. От Спецпрокуратурата смятат, че няма опасност двамата да се укрият, но има реална възможност да извършат друго престъпление, а именно да повлияят върху разпитите на длъжностни лица от Държавата комисия.

Предишната инстанция не се съобрази с искането на прокуратурата да бъдат оставени в ареста и им постанови по-лека мярка - домашен арест. Магистратите прецениха, че няма опасност обвиняемите да се укрият, а единият от тях настоя да бъде освободен, за да се грижи за болния си баща.

Членове на престъпната група с лидер Васил Божков са още Георги Попов, основен акционер във ФК Левски, и Борис Бекяров и Александър Тумпаров, на когото прокуратурата наложи рекордна парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева.

Божков и Попов бяха задържани в Обединените арабски емирства в края на януари, като стана ясно, че искането за екстрадиция на Божков е преведено на арабски и вече е изпратено в ОАЕ.

Към момента на Васил Божков са повдигнати 11 обвинения за ръководител на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит на подкуп на длъжностно лице, за подбудителство на престъпление по служба и други деяния. Освен това е разследван и за организирането и ръководенето на престъпна група, свързана с убийства, изнасилвания и принуди.

Борис Бекяров бе арестуван на летището във Виена няколко часа след тях. Той пътувал за Лондон. Според негови близки не бягал, а отивал за изложение, свързано с хазарта. За Бекяров също има издадена Европейска заповед за арест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай