7 се борят за 1 място на съдия-изпълнител

7 се борят за 1 място на съдия-изпълнител | StandartNews.com

Заради страх от корупция пишат тестовете час преди изпита

Седем души ще се борят за едно място на конкурса за частни съдебни изпълнители днес. До писмения изпит бяха допуснати 499 юристи от цялата страна, а местата са едва 68. Това прави точно по 7 кандидатr за едно място. Недопуснати до участие останаха 58 души. Причината основно е в неподадени допълнително заявления за отстраняване на установени нередности в документите. Само трима пък нямат минимално изискуемия по закон юридически стаж от 3 години. Напливът е огромен, защото за тази позиция рядко се отварят вакантни места в съдебните райони в страната. А такъв конкурс не е провеждан от 2006 г. Желаещите са предимно юристиq завършили специалността право във всевъзможни университети, а шансът им е огромен заради минималните изисквания и възможността за едно добро професионално развитие и кариерно израстване. Заради жалби и съмнения за корупция от Министерството на правосъдието дълго бавиха окончателно решение къде ще се проведе конкурсът.

Тайна бе и изпитната комисия, която ще проверява кандидатите за престижната позиция. Обявяването на членовете на комисията в последния момент е общоприета мярка срещу корупционен натиск, обясниха от правосъдното ведомство. За да няма съмнения в нещо нагласено и изтичане на информация, изпитните тестове ще се изготвят сутринта - часове преди същинското препитване. В състава на комисията, определен със заповед на правосъдния министър от 6 февруари, влизат съдия Геника Михайлова (ВКС), доц. д-р Анета Антонова, хабилитиран преподавател, Гълъбина Генчева, съдия във ВКС, както и двама представители на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) - председателят й Георги Дичев и заместникът й Елица Христова.

Първоначалната идея на организаторите е била изпитът да се проведе в сградата на самото Министерство на правосъдието на ул. "Славянска" 1 в столицата, но поради големия брой кандидати е взето решение те да се явят в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Заради огромния наплив обаче идеята е отпаднала, тъй като в Алма матер нямат чак такъв капацитет да изпитват в една зала едновременно близо 500 души. За това кандидатите за ЧСИ ще се явят от 14 часа в зала 3 на НДК. Там има достатъчно място за претендентите, квесторите и изпитната комисия. Взети са и невиждани досега изключителни мерки за сигурност. Съгласно нарочна заповед на правосъдния министър Христо Иванов до залата ще се допуска само през централния вход на НДК, с ескалатори "Запад" и асансьори номер 11 и 12 до ет. 6 и вътрешни стълби между ет. 6 и ет. 7. На входа на сградата и пред залата ще присъстват служители на Съдебна охрана, които ще проверяват кандидатите, но и ще ги упътват. За улеснение ще бъдат поставени и указателни табели. Квесторите ще извършват регистрацията на самите кандидати от 11.30 часа на специално обособено за целта място на 6-ия етаж в сградата. За да не се струпва опашка, организаторите съветват участниците в конкурса да не пристигат в последния момент преди старта му. Закъснелите няма да се допускат до изпита и това ще бъде отразено в специален протокол. В заповедта на министър Иванов е указано дори къде кандидатите да оставят връхните си дрехи - на гардероб вдясно от входа на залата. Преди влизане в залата кандидатите са длъжни да изключат мобилните си телефони и да ги поставят в личния си багаж или в папка джоб, предоставен от квесторите.

От Министерство на правосъдието са осигурили по една синя химикалка и два бели листа. Участниците няма да имат правото да използват свои пособия за писане. Самият изпит ще продължи 3 астрономически часа. Преди началото му чрез жребий някой от кандидатите, присъстващи в залата, ще изтегли един от вариантите на тест. Въпросите в тестовете са 50. Кандидатите няма да могат да използват нормативни актове, съдебна практика и други помагала. Ако някой бъде спипан от квесторите да използва такива, незабавно ще се отстранява от участие в изпита. По време на провеждането му участниците в конкурса ще могат да излизат от залата и да ходят до тоалетна само по необходимост и придружени задължително от квестор. Провеждането на процедурата цели равномерното разполагане на частните съдебни изпълнители на територията на страната, гарантиране на гражданите равен достъп до правосъдие, както и предотвратяване на нелоялната конкуренция в съдебното изпълнение.

След писмения успелите минават и устен

Конкурсът за частни съдебни изпълнители ще бъде проведен на два етапа: писменият изпит, който е днес в НДК, и устен за онези кандидати, които успешно са преминали писмения с оценка не по-малко от Много добър (4.50). Устният изпит ще се проведе не по-рано от 10 дни след обявяването на резултатите от писмения, като изпитването ще бъде извършено по график за участниците, разпределени по азбучен ред на имената им.

420 сигнали и жалби за година

Над 420 молби, жалби и сигнали от хора и фирми са постъпили в инспектората на Министерството на правосъдието срещу действия на частните съдебни изпълнители за цялата минала година. В резултат на извършените проверки са изготвени дисциплинарни искания от името на министъра на правосъдието за образуване на дисциплинарно производство срещу 57 проверени частни съдебни изпълнители. През 2013 г. са образувани 18 дисциплинарни искания, а през 2012 г. - 5. От началото на годината до 13 февруари са възложени 38 проверки.

София, Пловдив и Варна с най-много свободни места

От общо 68-те вакантни места за частни съдия-изпълнители най-много са щатовете в София и Пловдив - по 6, с един по-малко са във Варна, следвани от Благоевград и София-окръг, където се търсят четирима съдии. Във всички останали съдебни райони местата са 2 или 3. За разлика от държавните изпълнители при частните желаещият да се включи няма право на две желания - примерно да си избере да кандидатства едновременно за мястото във Варна и за това в Пловдив. Само 1 свободно място има в Силистра, Добрич, Бургас, Пазарджик и Стара Загора.

Ще решават сложни казуси

Изпитният тест за ЧСИ ще е съставен от практически въпроси, миниказуси, спорни в практиката въпроси и варианти, с които участникът да покаже, че познава добре закона, има поне минимален юридически опит. Добре е кандидатът да има поне малко опит в областта на изпълнителния процес, за да има реален шанс да издържи теста, коментират юристи. Миналите подобни препитвания твърдят, че са изключително трудни и малцина успяват да ги издържат. Освен сложни въпросите понякога са двусмислени. Отговорите пък се дават на едно листче с квадратчета, на което няма нито име, нито номер. В тези квадратчета се поставят само хиксове с варианта на верния отговор от три възможни.

Изпитват 111 нотариуси през април

Писменият изпит за нотариуси ще се проведе на 15 април. Това става ясно от заповед на правосъдния министър Христо Иванов от 10 ноември 2014 г. Така конкурсът за частни съдебни изпълнители няма да се засече с техния. Писменият изпит ще бъде за вакантните 111 места за нови нотариуси в 60 съдебни района. От заповедта се вижда, че в София, Варна и Несебър няма да се отварят нови нотариални кантори заради надвишен лимит. Според регламента на всеки 10 000 жители трябва да има по един нотариус. В Сливен и Шумен са обявени най-много бройки, по 6, в Пазарджик 5, а четири в Горна Оряховица. В Бургас и Пловдив местата за нови нотариуси са съответно две и три. Кандидатите за нови нотариуси имат срок един месец, за да подадат документите си за участие в конкурса. Това става след обнародването на заповедта на правосъдния министър в Държавен вестник. Таксата е 50 лева. На устен изпит се явяват тези, които получат оценка минимум "добър 4" на писмения изпит.

Нотариусите скочиха: Адвокати ни взимат хляба

Адвокати, а не нотариуси да издават удостоверения и заверки на копия от оригинални документи, които не подлежат на вписване. Това се предлага в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, който значително разширява правомощията на защитниците, който вече е в парламента. Освен да бранят правата на клиентите си в съда и да помагат в съставянето на юридически документи, те ще могат да извършват и удостоверителни дейности. Към момента по Закона за нотариусите и нотариалната дейност изготвянето на проекти за нотариални актове и завещания, нотариални покани, заявления за приемане и за отказ от наследство и пълномощни се правят само от нотариуси. Според сега действащия Закон за адвокатурата обаче те се лишават от право да осъществяват тези дейности. Промените бяха приети на нож от нотариусите, които смятат, че адвокатите им вземат хляба. Според тях това на практика превръща юридическите услуги в монопол на адвокатите. Представители на нотариалната камара вече изразиха опасения, че издаването на удостоверения и извършването на заверки може да стане неконтролируемо. При 613 нотариуси практикуващите адвокатска професия в страната са над 12 хил. души. Факт е, че за да се избегнат имотните измами, вече пета година нотариусите въвеждат извлечения от пълномощни за разпореждане с недвижими имоти, както и завещания, в информационна система, собственост на Нотариалната камара. Законопроектът не предвижда създаването на такава система в адвокатурата. Представители на бизнеса също се притесняват, че адвокатите са много на брой и не могат да бъдат контролирани по начина, установен по отношение на нотариусите. Министърът на правосъдието не само осъществява еднозначно изключителен контрол върху работата на нотариусите, но може и пряко да образува дисциплинарно производство без решение на Съвета на нотариусите. Освен нотариуси текстовете засягат юрисконсулти и счетоводители. Според новия законопроект адвокатите изготвят и подават книжа за вписване в имотния, търговския и други регистри. Голяма част от търговците, особено малките и средни предприятия, използват обслужващите ги счетоводни фирми за подаване на заявления в регистъра. След влизане в сила на промените за тези услуги ще трябва да се заплаща на адвокат. Според юристи обаче с предложените промени трябва да се извършат изменения и в ГПК и други закони.

Изборът ще бъде честен

Георги Дичев, председател на Камарата на ЧСИ

- Господин Дичев, 24 часа преди началото на изпита за частни съдебни изпълнители имало ли е срещу вас "корупционен натиск"?
- Не, няма такова нещо.
- Има ли постъпили в Камарата на частните съдебни изпълнители сигнали за нарушения?
- В Камарата няма постъпили сигнали. В Министерството на правосъдието има създаден горещ телефон и адрес на електронна поща, на които ще могат да се подават сигнали за нередности във връзка с провеждания конкурс за частни съдебни изпълнители.
- Как очаквате да протече писменият, а после - и устният изпит?
- От страна на Камарата изборът ще бъде честен.
- Може ли да се говори, че интересът към изпита е голям - все пак 7 човека се борят за едно място?
- Очаквахме още по-голям интерес, примерно да се явят три пъти повече хора. Но така са преценили.

Пуснаха слухове за манипулация

Сред желаещите да станат частни съдебни изпълнители упорито върви слух, че всичко в конкурса е нагласено и избраните са ясни предварително. Най-сериозни са съмненията за манипулация при двата изпита - писмен и устен. Тъй като при конкурса през 2006 г. е имало кандидати с висока оценка на единия изпит и впоследствие със значително по-ниска оценка на другия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай